Küre Dağları Milli Parkı’nda Yaşayan Yerel Halkın Milli Parklarla İlgili Yasal Mevzuat Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Tespiti - GÜLOĞLU, Yavuz (My University, 2024)
Küre Dağları Milli Parkı; doğal, kültürel ve rekreasyonel peyzaj değerleri ile Dünya’da önemli korunan alanlardan birisidir. Ülkemiz için korunma önceliği yüksek alanlardan birisi olan Küre Dağları Milli Parkı’nın barındırdığı kaynak değerlerden yerel halk çeşitli şekillerde faydalanmaktadır. Oysa Milli Parklar özel koruma statüsüne sahip alanlar olup bu alanlardan faydalanma belirli kurallarla sınırlandırılmıştır. Bu alanlarda Milli parklar kanunu başta olmak üzere, Orman kanunu, Kara Avcılığı Kanunu, Kadastro Kanunu, Çevre Kanunu, Türk Ceza Kanunu gibi pek çok kanun hükümleri uygulanabilmektedir. Yasal düzenlemeler yapılmış olmasına rağmen yerel halkın bu alanlarda uygulanan mevzuat hakkındaki bilgi eksikliği zaman zaman çeşitli sıkıntılar doğmasına yol açmaktadır. Oysa bu kanunların etkinliği, söz konusu kanunların yani yasal mevzuatın yerel halk tarafından algılanması, anlaşılması ve benimsenmesi, bunlar için ise öncelikle bilinmesine bağlıdır. Bu çalışmanın amacı, Küre Dağları Milli Parkı Tampon Bölgesi’nde yaşayan yerel halkın, milli parklarda uygulanan yasal mevzuat hakkındaki bilgi düzeylerini belirlemektir. Çalışma kapsamında anket çalışması yapılacak, yerel halk ile birebir görüşme şeklinde uygulanacak anketler istatistiki yöntemlerle değerlendirilecek ve yerel halkın yaşadıkları alandaki yasal mevzuat hakkındaki bilgi düzeyleri belirlenmeye çalışılacaktır. Anahtar Kelimeler: Küre Dağları Milli Parkı, Yasal Mevzuat