UNESCO yaratıcı şehirler ağı gastro-turist profilinin belirlenmesi: Gaziantep ve Hatay ili örneği - Dağdelen, Şilan (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu tezin amacı, gastronomi güdüsü ile seyahat eden turistlerin profillerini irdelemektir. Buna paralel alt amaç ise belirlenen profiller ile gastro-turistlerin demografik niteliklerini ve seyahat tutumlarını değerlendirmektir. Bu doğrultuda öncelikle, UNESCO gastronomi şehirlerinden, Gaziantep ve Hatay’daki yiyecek ve içecek işletmeleri, yerel ürün satışı yapan işletmeler, yöresel yiyecek ve içecek ürünleri hazırlayan sokak satıcıları ve UNESCO Gastronomi Evi’ni ziyaret eden yerli turistlere anket uygulanmıştır. Katılımcılardan elde edilen verilere, frekans ve yüzde dağılım analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler paralelinde katılımcıların, gastro-turist profillerinin belirlenmesine yönelik faktör gruplandırmaları oluşturulmuştur. Oluşturulan faktör gruplarına istinaden, beş gastro-turist profili belirlenmiştir. Bunlar; öğrenme güdüsü ile seyahat edenler, yerel ürünleri deneyimlemeyi sevenler, organik mahsul sevenler, sosyal medya kullanmayı sevenler ve yenilikçiler olarak adlandırılmıştır. Diğer taraftan mevcut grupların özelliklerine göre, demografik nitelikleri ve seyahat tutumlarını değerlendirmeye yönelik karşılaştırmalı testler yapılmıştır. Bulgular ve analizler doğrultusunda sektör çalışanları ve işletmecilerine, kamuya ve araştırmacılara yönelik öneriler geliştirilmiştir.
UNESCO creative cities network determination of gastro-tourist profile: The case of Gaziantep and Hatay province
Keywords: Gastro-Turist Profili, Gastronomi Turizmi, Gaziantep, Hatay