Urban silhouette design: A case study of Kastamonu - Sakici, Çiğdem (Kastamonu University, 2017)
Calismanin amaci: Kastamonu benzer yapilarin yan yana gelerek olusturacagi monotonlugun otesinde yapi ve dokulari birbirine benzer ancak mimari ve estetik acidan cesitlilik gosteren bir kent siluetine sahiptir. Bu calisma ile Kastamonu’ya uygun ve kenti en iyi sekilde anlatabilen kent siluetinin tasarlanmasi amaclanmistir. Calisma alani: Kastamonu kenti Materyal ve Yontem: Siluetin olusturulabilmesi icin Kastamonu’da ikamet eden 105 kisiye anket uygulanmis anket sonuclarinda Kastamonu kentinde one cikan kentsel ogeler belirlenmis ve belirlenen ogeler kullanilarak peyzaj mimari olan arastirmaci tarafindan kent siluetleri olusturulmustur. Nihai tasarimin amaca hizmet edip etmedigini anlayabilmek icin tasarim konusunda bilgili ve deneyimli, daha once temel tasarim dersi almis 52 kisiye ikinci bir anket uygulanmis ve sonuclari yardimiyla olusturulan urunun basarisi test edilmistir. Sonuclar: Kastamonu icin en uygun kent silueti olusturulmus ve olusturulan siluetin kriterler yardimiyla Kastamonu’nun kent silueti olabilecegini ortaya koymustur. Arastirma vurgulari: Kent silueti, kentsel estetigin degerlendirilmesinde ve kentsel butune ulasmada yol gosterici elemanlardan en onemlisidir. Kastamonu tarihi bir mirasa ve gecmise sahip bir Anadolu kentidir. Kentin bu ozelliklerini vurgulayan kente uygun bir kent silueti olusturmak ve kullanima gecirmek son derece onemlidir.
Keywords: Kent Silueti; Kent Kimliği; Kastamonu; Urban Silhouette; Urban Identity; Kastamonu; 11. Sustainability