U13-U14 yaş kategorisindeki futbolcularda farklı saha ölçülerinde oynanan 5-5 dar alan oyunları sırasındaki fizyolojik ve kinematik parametrelerin incelenmesi - Döşlü, Elif (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu araştırmanın amacı 13-14 yaş grubu futbolcularda farklı saha ölçülerinde oynanan 5-5 dar alan oyunları sırasındaki fizyolojik ve kinematik parametrelerin etkilerini ve değişimlerini araştırmaktır. Araştırmaya 13-14 yaşta olan toplamda 30 futbolcu katılmıştır. Katılımcıların fiziksel ölçümleri, Yo-yo aralıklı toparlanma testi skorları, Algılanan Zorluk Derecesi (AZD) ve GPS sporcu takip cihazı ile performans düzeyleri ölçülmüştür. Futbolcular, Yo-yo testi sonuçlarına göre 3 gruba ayrılmıştır. Dar alan oyunları için 3 farklı saha ölçüsü (30x20m, 40x30m ve 50x40m) kullanılmıştır. Katılımcıların boy uzunluğu, vücut ağırlığı, fizyolojik parametreler olarak kalp atım hızı, algılanan zorluk düzeyi ve kinematik parametreler olarak antrenman yükü, metabolik güç, yer değiştirme hızı ve kat edilen mesafe verilerinin ölçümler alınmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 22.0 istatistik paket programı ile değerlendirilmiştir. Bağımsız ikiden fazla grubun karşılaştırmasında tek yönlü varyans analiz testi kullanılmıştır. Elde edilen bulguların anlamlılık düzeyi için p<0.05 değeri baz alınmıştır. Araştırma grupları arasında üç farklı saha ölçüsündeki kalp atım hızı, antrenman yük değerleri, yer değiştirme hızı, metabolik güç karşılaştırıldığında, aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır p>0.05 Araştırma grupları arasında üç farklı saha ölçüsündeki kat edilen mesafe ve algılanan zorluk düzeyi (AZD) değerleri karşılaştırıldığında, aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır p<0.05 Bu araştırmanın en önemli sonucu saha boyutlarının sadece fiziksel ve kinematik değişkenleri değil futbolcuların oyun sırasındaki deneyimlerinin ve algılarının üzerinde etkisi olduğu görülmektedir. Daha büyük sahalarda oyun süresince topun sahada kalma süresi arttığı ve oyun akışının daha fazla süreklilik kazandığı belirlendi. Bu durum, saha boyutlarının oyunun süresi ve akışı üzerinde belirgin bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Investigation of physiological and kinematic parameters during 5-5 narrow field games played in different field sizes in football players in the U13-U14 age category
Keywords: Dar alan oyunu, Kalp atımı, GPS