Şeyhülislam Ömer Lütfi Efendi (1817-20 Nisan 1897) - Maden, Fahri (History Studies, 2013)
Bu çalışmada Bodrum’un mümtaz şahsiyetlerinden biri olan Ömer Lütfi Efendi’nin yaşamı ve eserleri incelenmektedir. 1817 yılında Bodrum’un Sandıma (Yalıkavak) köyünde dünyaya gelen Ömer Lütfi Efendi ilköğrenimini Bodrum’da görmüş, daha sonra eğitimine İstanbul’da devam etmiştir. İlmiye mensuplarından Akşehirli Ömer Efendi’nin tedrisinde yetişip ondan icazet almıştır. 1849 yılında Fethülgazi Medresesi’ne hoca olarak görevlendirilmiş, 1865 yılında ise Tophane müftüsü olmuştur. 1875 yılında ise İstanbul kadısı olan Ömer Efendi’nin kariyerinin son basamağı 1889 yılında getirildiği şeyhülislamlık makamı olmuştur. Bu makamda 2,5 yıldan fazla kalan Ömer Lütfi Efendi, 1897 yılında vefat etmiştir. Fazıl ve alim bir zat olan Şeyhülislam Ömer Lütfi Efendi’nin Emsile Şerhi ve Şerh-i Akaid Hâşiyesi gibi eserleri bulunmaktadır.
Sheikhulislam Omer Lutfi Efendi (1817-20 April 1897)
Keywords: Ulema, Şeyhülislam, Ömer Lütfi Efendi, Bodrum, Çamlıca, Osmanlı Devleti