Basketbolun Değişen Oyun Yapısı: NBA ve EuroLeague Örnekleri - ERTETİK, Göktuğ; DURMUŞ, Tugay; ERDEVECİLER, Övünç; ERSÖZ, Gülfem (Avrasya Spor Bilimleri ve Egitim Dergisi, 2021)
Basketbol, küresel olarak en yaygın sporlardan birisidir ve bununla birlikte dünyada iki organizasyon ön plana çıkmaktadır: Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) ve Avrupa Ligi (EuroLeague). Takım sporlarında performans analizi, antrenman ve müsabaka sürecine ilişkin verilere erişim kolaylığı ile son on yılda giderek hızlanmıştır. Basketbolun değişen oyun yapısı ve bazı parametrelerin basketbolun oyun stiline etkileri konusunda çalışmalar bulunmaktadır. Sayı, ortalama atış denemesi ve ortalama isabetli atış, ortalama üç sayılık atış denemesi ve ortalama isabetli üç sayı, asist, ribaunt, blok, top çalma, top kaybı parametreleri değerlendirilerek oyunun yapısındaki değişikliklerin neler olduğunu belirlemek bu çalışmanın amacı olarak belirlenmiştir. Çalışma, 2002 – 2020 yılları arasında Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) ve Avrupa Basketbol Ligi (EuroLeague) normal sezonlarında oynanan müsabakaları kapsamaktadır. Takımların maç başına sayıları, atış denemeleri ve isabetli atış sayısı, takımların maç başına üç sayılık atış denemeleri ve isabetli atış sayısı, ribaund, asist, top çalma, top kaybı ve blok ortalamaları parametreleri gruplandırılarak değerlendirilmiştir. Yapılan analizlerde EuroLeague ve NBA’de sezonlar ilerledikçe en çarpıcı değişimlerin maç başına sayı denemesi, atılan sayı, maç başına üç sayılık atış denemesi ve isabetli üç sayılık atışlarda meydana geldiği tespit edilmiştir. Oyun içerisinde meydana gelen sürekli değişim ve gelişim göz önüne alındığında yapılan çalışmaların güncellenmesi ve farklı istatistiksel yöntemler/yaklaşımlar kullanılarak her iki ligin de analiz edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Keywords: Basketball; match analysis; basketball game structures; Spor Hekimliği; müsabaka analizi; Basketbol; müsabaka analizi; basketbolda oyun sistemleri; Sports Medicine