Karbon Takviyeli Lifli Polimer Şeritler İle Güçlendirilmiş Tabakalı Ahşap Kirişlerin Deneysel Davranışının Sonlu Elemanlar Yöntemi Kullanılarak Analizi - İŞLEYEN, Ümmü KARAGÖZ (My University, 2024)
Bu çalışmada, karbonTakviyeli Elyaf Kumaşlar (CFRP) ile güçlendirilmiş eğilme dayanımı yetersiz ahşap kirişlerin eğilme davranışı deneysel ve nümerik olarak incelenecektir. Bu kapsamda sarıçam (Pinus sylvestris L.) odunundan elde edilen 30 mm kalınlığına sahip lamellerden 3 adet kullanılarak en kesiti 90x90 mm ahşap lamine kirişler üretilecektir. Ayrıca mekanik özelliklerin iyileştirilmesi amacıyla kirişlerin çekme yüzeylerine karbon takviyeli lifli polimer şeritler (CFRP) yapıştırılacaktır. Çalışmada incelenecek olan değişkenler güçlendirilmiş ahşap kirişlerin çekme yüzeylerine yapıştırılan farklı fiber şerit uzunlukları ve ahşap kirişlere yapıştırıan CFRP şerit uç noktalarında ankraj kullanılıp, kullanılmamasıdır. Düzenlenen deney programında 10 adet kiriş elemanı test edilecektir. Çalışmada üç farklı CFRP şerit uzunluğu seçilmiştir (sf=1500 mm, 1200 mm, 800 mm). CFRP ile güçlendirilmiş ahşap kirişlerin deneysel davranış elde edilecek ve sonlu elemanlar analizi ile bu davranışın ne ölçüde gerçekçi modellenebileceği araştırılacaktır. Deneysel sonuçları kullanılarak doğrulanmış bir sonlu eleman modellemesi ile deneylerin bilgisayar ortamında simülasyonunun yapılmasıyla deneyi yapılmamış parametrelerin incelenebileceği ve genelleştirilmiş sonuçlara ulaşılabilmesi için gerekli olan verinin artırılabileceği düşünülmüştür. Bu amaçla deneyleri yapılmış olan ahşap kirişlerin sonlu eleman modelleri yapılarak deneysel sonuçlara uygun sonuçlar elde edilip edilmediği incelenecek ve sonlu eleman modelinin doğrulanması yapılacaktır.