Kastamonu eğitim ve araştırma hastanesinden izole edilen seftazidime dirençli pseudomonas aeruginosa izolatlarında per-1 ve oxa-10 benzeri genişlemiş spektrumlu βeta-laktamaz varlığının araştırılması - Al-Ogaılı, Sarah Akar Ali (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) direnç mekanizmasının tespiti enfeksiyon kontrolü ve halk sağlığı için önemlidir. Bu çalışmada, Nisan 2018-Mart 2020 tarihleri arasında Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çeşitli klinik örneklerden izole edilen seftazidime dirençli P. aeruginosa izolatlarında GSBL sıklığının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya farklı hastalardan izole edilen 42 seftazidim dirençli P. aeruginosa izolatı dahil edilmiştir. İzolatların tanımlanması ve antibiyotik duyarlılık profillerinin belirlenmesi standart bakteriyolojik yöntemlerin yanı sıra 01/06/2019 tarihine kadar MicroScan WalkAway Plus, bu tarihten sonra VİTEK 2 otomatize sistemleri ile yapılmıştır. Antibiyotik duyarlılık testleri, Avrupa Antimikrobiyal Duyarlılık Testi Komitesi (EUCAST) standartlarına göre değerlendirilmiştir. İzolatların GSBL pozitifliği fenotipik olarak kombine disk testi ile blaPER 1 ve blaOXA-10 grup genlerinin varlığı polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi ile araştırılmıştır. Otomatize sistemler kullanılarak, seftazidim dirençli 42 izolatın amikasin, gentamisin, meropenem, sefepim, imipenem, piperasilin-tazobaktam ve siprofloksasine olan duyarlılıkları sırasıyla %81; %19; %11; %9.5; %9.5; %4.8 ve %4.8 olarak belirlenmiştir. GSBL üretimi fenotipik olarak 27 (%64,3) izolatta tespit edilmiştir. blaPER-1 geni sadece P. aeruginosa KPA-10 olarak adlandırılmış bir izolatta belirlenmiştir. blaOXA-10 grup geni ise hiçbir izolatta saptanmamıştır. Fenotipik testler, seftazidim dirençli P. aeruginosa suşlarında GSBL üretimini belirlemek için kullanılabilir. Ancak, sonuçların moleküler testlerle doğrulanması ve ilgili genlerin gösterilmesi epidemiyolojik açıdan önemlidir.
Keywords: Βeta-laktamaz, PER-1, Pseudomonas aeruginosa, seftazidime