CERRAHİ KLİNİKLERİNDE YATAN YAŞLI HASTALARIN İLAÇLARINA YÖNELİK BİLGİ VE UYGULAMALARINI ETKİLEYEBİLECEK ÖZELLİKLERİ - Esra Demirarslan (Saglik Akademisi Kastamonu, 2016)
Amaç: Araştırma; cerrahi kliniklerinde yatan yaşlı hastaların ilaç kullanımlarını  etkileyebilecek bilgi ve uygulamalarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Örneklemi Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi’nin Beyin Cerrahi, Genel Cerrahi, Toraks/Kalp/Damar Cerrahi ve Üroloji kliniklerinde yatan 60 yaş ve üzeri 128 hasta oluşturmuştur. Yöntem: Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından ilgili literatüre doğrultusunda geliştirilen soru formu kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından, yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzde hesaplamaları, McNemar ve CohranQ testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların bir yılda ortalama 1.8±1.7 kere hekime/sağlık kuruluşuna başvurduğu ve kendilerine ortalama 16.4±1.8 reçete yazıldığı; %22.7’sinin reçetesiz ilaç, %25’inin bitkisel ürün kullandığı, %16.4’ünün ilaçlarını düzenli kullanmadığı belirlenmiştir. İlaçlarını düzenli kullanmadığını belirten hastaların (%16.4) yaklaşık üçte biri (%38.7) ilaçlarını düzenli kullanmama sebebi olarak “ilaç kullanımı nedeniyle yaşanan sorunlar” ı göstermiştir. Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda; ilaçların akılcı ilaç kullanımı (AİK) ilkelerine uygun kullanılmalarını engelleyebilecek özelliklerin, yaşlı hastaların yaklaşık dörtte birinde görüldüğü saptanmıştır.
Keywords: elder; Medicine (General); R5-920; perioperative nursing; perioperatif hemşirelik; geriatri hemşireliği; yaşlı; geriatric nursing; ilaç toksisitesi; drug toxicity