PROBLEME DAYALI STEM ETKİNLİKLERİYLE GERÇEKLEŞTİRİLEN BİLİM FUARLARININ ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN FEN BİLİMLERİ DERSİ AKADEMİK BAŞARILARINA VE FEN TUTUMLARINA ETKİSİ - Doğanay, Kamil (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bu araştırmada, probleme dayalı STEM etkinlikleriyle gerçekleştirilen bilim fuarlarının ilköğretim 7.sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve fen tutumlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 2016-2017 eğitim-öğretim yılı güz ve bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya Kastamonu ilinde bulunan iki farklı ilköğretim okulunda 7.sınıfta öğrenim gören ve seçkisiz yöntemle belirlenen toplam 40 öğrenci katılım sağlamıştır. Çalışma süreci, nicel araştırma yöntemlerinden olan ön test son test deney kontrol gruplu yarı deneysel desen ve nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi ve gözlem yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma kapsamında nicel ve nitel veri toplama araçları bir arada kullanılmıştır. Nicel veri toplama araçları olarak; araştırmacılar tarafından geliştirilen “Fen Bilgisi Başarı Testi ve Çalışma Yaprakları” ile “Fen Bilgisi Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Nitel veri toplama araçları olarak ise; araştırmacılar tarafından geliştirilen “Görüşme (Mülakat), Odak Grup Görüşmesi ve Gözlem Formu” kullanılmıştır. Araştırma boyunca deney grubunda bulunan öğrencilere, probleme dayalı STEM eğitimi ile tasarlanmış etkinlikler ile eğitim verilmiştir. Kontrol grubunda bulunan öğrencilere ise yapılandırmacı yaklaşım ile tasarlanmış etkinlikler ile eğitim verilmiştir. Söz konusu uygulamalar toplam 10 hafta sürmüş ve bunun 8 haftasını uygulama süreci 2 haftasını ise ilk ve son hafta bilgilendirme toplantıları oluşturmuştur. Çalışma sonucunda elde edilen nicel veriler SPSS 20.0 paket programı ile nitel veriler ise içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının ön-test/son-test puanları arasındaki farkın anlamlılığını belirlemek amacıyla örneklemden toplanan veriler üzerinde bağımlı ve bağımsız örneklemler için t-testi yapılmıştır. Yarı-yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen nitel veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Nitel ve nicel veri analizlerinden elde edilen sonuçlar, probleme dayalı STEM eğitimi ile tasarlanmış etkinlikler ile eğitim alan öğrencilerin akademik başarıları ve fen tutumlarının yapılandırmacı yaklaşım ile eğitim alan kontrol grubu öğrencilerine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiğini ve bu farklılığın deney grubu lehinde olduğunu göstermiştir.
Keywords: Probleme dayalı öğrenme, STEM eğitimi, bilim fuarı etkinlikleri, akademik başarı, tutum.