Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne Getirilen Hayvanların Uyum Analizi ile Değerlendirilmesi - ŞİMŞEK, Abdullah; AKÇAY, Aytaç (Erciyes Universitesi, 2021)
Bu çalışmada, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesine 2013–2016 yılları arasında getirilen 9064 adet hayvan; tür, yaş, cinsiyet, getirildiği bölge, mevsim, geldiği klinik, geliş nedeni ve uygulanan tedavi olmak üzere toplam 8 adet değişken yönünden uyum analizi yöntemi ile incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma bulgularına göre, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesine 2013–2016 yılları arasında gelen hastaların sayısı yıllara göre artış göstermiş ve 2016 yılında 4043’e ulaşmıştır. Getirilen hastaların tamamına yakını (%95.3) Kayseri ilinden olup, %2.1’i Nevşehir ve %2.6’sı ise diğer (Kırşehir, Niğde, Kahra-manmaraş, Sivas, Yozgat) çevre illerdendir. Hayvan hastanesine getirilen hayvanların yarısından fazlası (%50.5) iç hastalıkları kliniğine, %41.2’si ise cerrahi kliniğine getirildiği belirlenmiştir. Uyum analizi sonuçlarına göre; hayvan has-tanesi kliniklerine getirilen yaşlı (5 yaş ve üzeri) hayvanlar genellikle genel durum bozukluğu şikâyeti ile genç (1-5 yaş) ve yavru (0-1 yaş) hayvanlar ise aşı yaptırılmak amacı ile kliniklere getirildiği tespit edilmiştir. Ayrıca iç hastalıkları ve cerrahi kliniğine getirilen hayvanların sırasıyla aşı ve operasyon için başvurduğu belirlenmiştir.
Keywords: Erciyes Üniversitesi; hayvan hastanesi; uyum analizi; veteriner; Animal hospital; correspondence analysis; Erciyes University; veterinary; 3. Good health