Aynı yetişme ortamı altında, farklı ağaç türlerinin bazı toprak özellikleri ile toprak organik karbon ve toplam azot miktarları ve depolama kapasiteleri üzerindeki etkilerinin araştırılması - Knaz, Entesar Rajeb R. (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Bu çalışma, Kastamonu ilinin kuzey batısında yer alan Daday İlçesi’nde, üç ağaç türü ve toprak derinliğinin, toprak özellikleri, toprak makro ve mikro besin maddeleri, toprak organik karbon (TOC) ve toplam azot (TN) miktarı ve depolama kapasiteleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Toprak numuneleri, kayın, sarıçam ve karaçam meşçereleri için 1189 m yükseklikte, meşe ve karaçam meşçereleri için ise 871 m yükseklikte, altı toprak derinliğinden (0-5 cm, 5- 10 cm, 10-15 cm, 15-50 cm, 20-25 cm, 25-30 cm) alınmıştır. Sonuçlar, 1189 m yüksekliğinde toprak hacim ağırlığı, nem ve toprak pH’nın üç ağaç türü arasında anlamlı olduğunu (P< 0.01, P< 0.05 ve P< 0.05 sırasıyla) göstermiştir. Toprak tekstürü (kum, kil ve toz), gerek 1189 m yükseklikte gerekse 871 m yükseklikte, üç ağaç türü arasında değişiklik göstermemiştir. 871 m yükseklikte, sadece toprak pH’sı iki ağaç türü (meşe ve karaçam) arasında anlamlı (P< 0.05) bulunmuştur. 871 m yükseklikte toplam azot içeriği de ağaç türlerine göre anlamlı şekilde değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte, çalışılan tüm toprak derinliği ele alındığı zaman, 1189 m yükseklikte karaçamın, kayın ve sarıçamdan daha yüksek ortalama toprak organik karbonu ve toplam azot içeriğine sahip olduğuna dair belirtiler mevcuttur. 871 m yükseklikte, meşe ve karaçam meşçereleri, benzer ortalama toprak organik karbonu ve toplam azot içeriği göstermiştir. Kayın, sarıçam ve karaçam için 1189 m yükseklikte TOC ve TN mevcut kapasiteleri ise, ortalama toprak organik karbon mevcut kapasitesi karaçam için en yüksek bulunurken, bunu kayın ve sarıçam türleri takip etmiştir. Ortalama toplam azot mevcut kapasitesi de karaçam için en yüksektir, ve bunu kayın ve sarıçam türleri takip etmiştir. Hem TOC hem de TN mevcut kapasiteleri, toprak derinlikleri arasında net farklar göstermemiştir. Meşe ve karaçam için 871 m yükseklikte TOC ve TN mevcut kapasiteleri konusunda, TOC ve TN depolama için benzer sonuçlar göstermişlerdir. 1189 m yükseklikte, karaçam meşçereleri en yüksek ortalama toprak makro besinlerine sahiptir (Ca, Mg, P, K ve S), oysa Sarıçam meşçereleri en düşük P, K ve S’ye sahipti. Sadece Ca içeriği kayın meşçereleri için en düşüktür ve Mg içeriği kayın ve sarıçam meşçereleri için benzerdir. 871 m yükseklikte, ortalama toprak makro besin içerikleri (Mg, P, K ve S), meşe ve karaçam meşçereleri arasında benzerlik göstermektedir. Sadece Ca içeriği, karaçam meşçerelerinde meşe meşçerelerinden daha yüksektir. 1189 m yüksekliğinde kayın meşçereleri, en yüksek ortalama toprak mikro besinlerine sahiptir (Fe, Mn, Na, Zn, Cl ve Al), bunu sarıçam ve en düşük olarak karaçam takip etmektedir. Bununla birlikte, Cu ve Co içerikleri üç ağaç arasında benzerlik göstermektedir. 871 m yükseklikte, ortalama toprak mikro besin içerikleri (Fe ve Mn) karaçam için meşe meşçerelerinden daha yüksektir. Bununla birlikte, diğer ortalama toprak mikrobesinleri (Na, Cu, Zn, Cl, Al ve Co) meşe ve karaçam meşçereleri arasında benzerlik göstermektedir.
Studying tree species influence on some soil properties, soil organic carbon and total nitrogen content and stock capacity under similar site conditions
Keywords: Kayın, karaçam, sarıçam, meşe, toprak özellikleri, Kastamonu, toprak organik karbonu, depolama kapasitesi