Kent Ormancılığı ve Kent Ormanlarının Çevresel Etkileri - Ayan, Sezgin; Öner, Nuri; Sıvacıoğlu, Ahmet; İmal, Bora (Kasım-2007 Cilt:7 No:2 Kastamonu Üni., Orman Fakültesi Dergisi-Kastamonu, 2007)
Kırsal kesimden kentlere gerçekleşen göçler, kentlerin nüfusunun artmasına, kent çevresindeki doğal ve kırsal alanların hızla bozulmasına ve yok olmasına yol açmıştır. Bunun doğal sonucu olarak kent insanı bir yandan doğal ve kırsal alanlardaki çeşitli rekreatif aktivitelerle doğa özlemini giderme, dier yandan da kentleri daha ya anabilir mekanlara dönü türebilmek için kent içi ve çevresinde kaybolan doğal alanları yeniden oluşturma çabası içine girmiştir. Bu çabalar, zaman içinde yeni boyutlar kazanarak kent içi ve çevresini kapsayan yeşil alan sistemlerinin oluşturulmasına dönüşmüştür. Kent ormanları, günümüz koşullarında kent halkı için rekreatif hizmetler vermekle birlikte, estetik, psikolojik, ekolojik ve ekonomik işlevleri ile çoğu kentler ve kentsel planlamalarda tercihin de ötesinde zorunlu tesisler haline gelmiştir. Çalışma kapsamında kent ormanlarının toplumun rekreasyonel ihtiyaçlarını sağlamaları yanında insan sağlığına etkileri ve çevresel yararları üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda kent ormanlarının çevreye olan etkileri; iklim, enerji tüketimi, hava, gürültü/görüntü kirliliğini önleme vb. fonksiyonları açısından değerlendirilmiştir. Migrations from rural areas to cities have caused to population increase in cities and to deterioration and destruction of natural and rural areas around cities. As an unavoidable consequence of this process, people in cities have endeavored to recreate the lost natural areas around and inside cities while providing their demands for nature with various recreation activities in natural and rural areas. These endeavors have become creation of green area systems covering inside and around the cities. Urban forests which serve recreational services for people of cities, have become imperative establishments for many cities and city plans due to their aesthetical, psychological, ecological and economical functions beyond any preferences. The effects of urban forests on human health and environmental benefits beside of providing the recreational demands of people have been discussed. Besides, the effects of urban forests on environment, climate, energy consumption, prevention of air, noise and visual pollution have been evaluated
Urban Forestry and Environmentally Effects of Urban Forests
Keywords: Urban forestry, Environment, Urban life quality; Kent ormancılğı, Çevre, Kentsel yaşam kalitesi