EBA ETKİNLİKLERİYLE YAPILAN MATEMATİK ÖĞRETİMİNİN BAŞARIYA VE TUTUMA ETKİSİ - VAHİT, Harun Reşit (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışma, EBA destekli ve sunuş yoluyla yapılan matematik öğretiminin ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki başarısına, matematiğe ve teknolojiye yönelik tutumlarına etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki bir il merkezine bağlı ortaokulda 72 deney, 66 kontrol grubu olmak üzere toplam 138 beşinci sınıf öğrencisi katılmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilere sunuş yoluyla ders işlenirken, deney grubuna ise EBA destekli öğretim yapılmıştır. Çalışma 2018 – 2019 öğretim yılı güz döneminde “Doğal Sayılar ve Doğal Sayılarda İşlemler” ünitesi kapsamında yürütülmüştür. Uygulama öncesi ve sonrasında, üniteyle ilgili çoktan seçmeli başarı testi uygulanmıştır. Matematiğe ve teknolojiye ilişkin tutum ölçekleri uygulama öncesi ve sonrası her iki gruba da uygulanmıştır. Başarı testlerinden elde edilen veriler 3 X 2 tekrarlı ölçümler varyans analizi (ANOVA) kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov Z Testi, Levene Testi ve bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. Araştırma sonunda deney grubu ile kontrol grubunun doğal sayılar ve doğal sayılarda işlemler ünitesindeki başarı sontest puanları arasında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur (t = 6,437; p = 0,000 < 0,05). Ayrıca araştırma sonunda deney grubu ile kontrol grubunun matematiğe yönelik tutumlarında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur (t = 2,509; p = 0,013 < 0,05). Deney grubunun teknolojiye yönelik tutumunda ise öntest-sontest arasında anlamlı bir fark oluşmamıştır.
Keywords: EBA, matematik başarısı, matematiğe yönelik tutum, teknolojiye yönelik tutum