Achillea millefolium subsp. millefolium ve Achillea nobilis subsp. neilreichii (A. Kern.) Velen.’den ELDE EDİLEN UÇUCU YAĞLARIN GC-MS ANALİZİ VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİ - BUTUROĞLU, Dilek Sultan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışma, Kastamonu-Ilgaz ve Tosya ilçesinde doğal olarak yetişen Achillea millefolium subsp. millefolium (Civanperçemi) ve Achillea nobilis subsp. neilreichii (A. Kern.) Velen. (Binbiryaprak) taksonlarının uçucu yağ içerikleri ve 19 mikroorganizmaya karşı antimikrobiyal etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bitkilerden elde edilen uçucu yağlar patojen Bacillus subtilis, Enterococcus durans, Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis, Klebsiella pneumoniae, Listeria monocytogenes, Listeria innocua, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, Salmonella typhimurium, Salmonella kentucky, Salmonella infantis, Salmonella enteritidis, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens ve Candida albicans üzerinde test edilmiştir.
Keywords: Achillea millefolium subsp. millefolium (Civanperçemi), Achillea nobilis subsp. neilreichii (Binbiryaprak), Antimikrobiyal etki, Uçucu yağ, GC-MS analizi.