Esbâb-ı nüzûl bağlamında Kur'ân'da "yes'elûneke" fiiliyle başlayan âyetlerin tefsiri - Kebecioğlu, Bahire (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Kur’ân-ı Kerîm’de, mü’min, müşrik, münafık ve Ehl-i Kitap’tan olan kişilerin farklı maksatlarla sorduğu sorulara cevaben nâzil olan âyetler yer almaktadır. Bu sorulardan bazıları müslümanlar tarafından İslam’ı anlamak ve dini anlamda nasıl yaşamaları gerektiğini öğrenmek maksadıyla sorulmuşken, bazıları da müşrik, münafık ve Ehl-i Kitap tarafından Hz. Peygamber’i zor durumda bırakmak, eleştirmek, inkar ve alay etmek gibi farklı nedenlerle kasıtlı olarak sorulmuştur. Sorulan sorulara cevap olarak nâzil olan âyetlere bakıldığında on beş farklı yerde “yes’elûneke” ifadesi yer almakta ve her bir âyetin devamında Hz. Muhammed’in kendisine sorulan soruya vermesi gereken cevap bildirilmektedir. Bu çalışmada, Kur’ân-ı Kerîm’de farklı kişiler tarafından değişik nedenlerle sorulan sorular üzerine nâzil olan “yes’elûneke” ifadesinin yer aldığı âyetler çeşitli yönleriyle tefsir edilmekte ve “yes’elûneke” bağlamında değerlendirilmektedir.
Esbâb-ı nüzûl bağlamında Kur'ân'da "yes'elûneke" fiiliyle başlayan âyetlerin tefsiri
Keywords: Kur’ân-ı Kerîm, Âyet, Yes’elûneke, Yesteftûneke, Yestenbiûneke, Sebeb-i Nüzûl, Soru-Cevap.