Plazma kesme işleminde sulu zemin kullanımının çalışma ortamına yayılan metal tozlarının tutulmasına etkisinin araştırılması - Sinoplu, Ömer (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmada plazma kesme işlemi sırasında sulu altlık kullanımın ortama yayılan toz miktarı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Havaya yayılan tozun tutulma işlemi kesme akımı kullanılarak gerçekleştirildi. Bu kesme işlemi için 40 ve 60 Amperlik akım şiddeti seçilmiş, sulu ve susuz altlık kullanarak 5 mm kalınlığındaki saç levha kesimi yapılmıştır. Tozların tutulması için 2000 m3/h emiş hızı olan ve salyangoz tipi fan, HEPA ve kağıt filtreler kullanılmıştır. 5-10- 15 ve 20 m’lik kesme işlemleri sonrasında filtrelerin ağırlıkları tartılmış ve filtrelerde elde edilen toz morfolojisi incelenmiştir. Çalışmamızda sulu ortamın susuz ortama göre kıyasladığımızda sulu altlık kullanıldığında tozların bir miktarı suyun içinde absorbe olduğu görüldü. Hepa ve kağıt filtrelerde hepa filtrelerin 0,0114 mikron tane boyutuna kadar toz tutulduğu görüldü. Kullanılan iki tip filtre olan kağıt ve hepa filtreler aralarında kıyaslandığında gözle görülemeyen 1 µm altındaki tozların hepa filtre tarafından tutulabildiği ve hepa filtre kullanımı daha etkin bir filtreleme gerçekleştirmiştir. Sonuç olarak artan akım şiddetine bağlı olarak ortama yayılan toz miktarının arttığı, sulu altlık kullanılarak ortama yayılan toz miktarında önemli ölçüde azalma sağladığı görülmüştür.
Investigation of the effect of the use of water ground in plasma cutting process on the retention of metal dusts spread in the working environment
Keywords: Plazma Ark Kaynağı; Hepa Filtre; Toz Haznesi