Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Kaynaştırma/Bütünleştirme Eğitimine İlişkin Farkındalıkları - KARASU AVCI, Emine; KETENOĞLU KAYABAŞI, Zehra Esra (Turkish Cooperative Association, 2025)
Bu araştırmada, özel gereksinimli öğrencilerin toplumsal hayata uyum sağlamalarında önemli bir yeri olan sosyal bilgiler dersi hakkında sosyal bilgiler öğretmenliği programında öğrenim gören öğretmen adaylarının kaynaştırma/bütünleştirmeye ilişkin farkındalıklarının nasıl olduğu ele alınmaktadır. Çalışmada nitel araştırma türlerinden olgubilim deseninde tasarlanmıştır. Araştırmanın katılımcı grubunu 9 öğretmen adayı oluşturmakta olup, araştırma verileri, yazışma tekniği ile elde edilmiştir. Veriler NVIVO 11 programı kullanılarak içerik analizi ve betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Araştırma kapsamında öğretmen adaylarının kaynaştırma/bütünleştirmeyi bütünleşme, eşitlik ve özel eğitim kavramlarıyla ilişkilendirdikleri; sosyal bilgiler dersi kapsamında yapılabilecek uygulamaları değerlendirme, ilgi ve öğretim süreci olarak ele aldıkları; kaynaştırma/bütünleştirmeye yönelik deneyimlerini özel eğitim okullarını ziyaret ve TÜBİTAK proje eğitimine katılım göstererek sağladıkları; Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programının kaynaştırma ile ilişkisini bilgi aktarımı gerçekleştiren ve yaşamın içinde yer alan bir yapı olarak gördükleri; etkili ve nitelikli bir kaynaştırma eğitimi için beklentilerin lisans eğitimi, öğretim programı ve özel gereksinimli bireylerin eğitimleri çerçevesinde geliştiği görülmektedir. Araştırmanın sonucuna dayanarak SDÖP de özel gereksinimliler ve kaynaştırma/bütünleştirme eğitimini kapsayan derslerin arttırılması ve içeriklerinin pratiğe dayalı olması önerilmektedir.