Bor Katkılı Peg Ve Pva Kopolimer Tabanlı Üretilen Çimento Hamurunun Özelliklerinin Araştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Bor katkılı PEG ve PVA kopolimer tabanlı çimento hamuru üretim yöntemindeki amaç normal standartlara sahip olan çimento hamurunun yüksek standartlardaki dayanım, eğilme ve bükülme özelliklerine sahip üstün özellikli yeni, geliştirilmiş yapı malzemesi üretmektir. Bu sebeple yapının güçlenmesinde önemli özellikler meydana getiren polimer özellikli malzemeler ve bor katkılama hedefi baz alınmıştır. PVA polimeri katkısı ile hem malzemenin dayanımına katkı sağlanacak, hem de malzemenin toksik olmayan özellik göstermesi sağlanacaktır. PEG polimeri katkısı ile de malzemenin eğilme ve bükülmesine esneklik vererek dayanımını PVA’ya ek olarak artırması hedeflenmekte ve yine toksik olmayan özelliğe sahip bir katkı sağlanacaktır. Polimer katkılarının yanında Bor eklenmesiyle polimerin verdiği güçleri perçinleştirici etki sağlaması amaçlanmaktadır. Çünkü borun kompleks yapılı hali PVA polimeri ile çapraz bağlanma oluşturarak yapının kolay kolay kırılmamasını sağlayacaktır. Sonuç olarak standart özelliklerine bakıldığında çimento harç çubuğunda bulunması gereken özelliklerin hepsinde gelişme sağlanması düşünülmektedir. Bu amaçla üretilecek 7 numunenin 7, 28 ve 90 gün kür havuzunda bekletildikten sonra her bir aşamada mekanik özelliklerinin belirlenmesi için basınç dayanım deneyleri, eğilmede çekme deneyleri, priz süresi uygulanacaktır. Aynı numunelerin yapısal karakterizasyonunun tespiti için ise EDS, SEM, XRD ve BET ölçümleri yapılacaktır.