GELİR DAĞILIMI EŞİTSİZLİĞİ VE LÜKS MAL İTHALATI ARASINDA PANEL NEDENSELLİK ANALİZİ - DEMİR, Memduh Alper (Kilis 7 Aralik University, 2020)
Bu çalışmada, seçilen bazı ülkelerde gelir dağılımı adaletsizliğini ölçmek için kullanılan GİNİ katsayısı ile ülkelerin yaptığı lüks mal ithalatı harcamaları arasındaki ilişki incelenmiştir. Talebin gelir elastikiyetinin 1’den büyük olduğu mallara literatürde lüks mal denilmektedir. Lüks mallara olan talep artışı, normal şartlarda gelirin artış oranına kıyasla daha yüksektir. Ancak, gelir seviyeleri düşük olsa dahi bu lüks mallara karşı yoğun talebin olduğu duruma züppe etkisi denilmektedir. Yapılan bu gösteriş davranışı, tüketimi söz konusu ülkenin iç üretimi ile sağlanamayan veya o ülkede üretilmeyen lüks mallara yoğun bir biçimde kayarak lüks mal ithalatını arttırabilmektedir. Bu çalışmada, GİNİ katsayısı ile ölçülen gelir durumunun toplumun lüks mal ithalatı ile ilişkisi irdelenmiştir. Seçili ülkelerden hangisinin gösteriş tüketimi yaptığı araştırılmaktadır. Çalışmada paneli oluşturan ülkelerin bu nedensellik ilişkisi Dumitrescu-Hurlin ve Kónya nedensellik analizleri ile incelenmiştir. Dumitrescu-Hurlin bir bütün olarak paneldeki nedenselliği belirtirken, Kónya’da nedensellik sayesinde ülke bazlı katsayı ve işaret sonuçları alınabilmektedir. Bu sayede, ülke bazlı sonuçlar ortaya konulabilmektedir. Analiz sonuçlarına göre, bir bütün olarak gelir dağılımındaki adaletsizlikten ithalat değişkeni yönünde bir nedensellik çıkmamışken, ithalattan gelir dağılımındaki adaletsizliğe doğru bir nedensellik çıkmıştır. Ülke bazlı olarak GİNİ’den ithalata doğru nedensellik analizi incelenmiş ve paneli oluşturan 13 ülkenin 9’unda anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır.
Keywords: İthalat; Gelir Dağılımı Eşitsizliği; Panel Nedensellik; Economics; Ekonomi