Kamu çalışanlarının yeni kamu yönetimi anlayışına yönelik tutumları: Kastamonu ili örneği - Bayraktar, Sadullah Çağrı (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Tüm dünyayı etkisi altına alan küreselleşme birçok gelişmeye sebep olmuş aynı zamanda birçok kavramın da değişmesine öncülük etmiştir. Bahsedilen bu global değişim ve dönüşüm hem idari hem teknik anlamda birçok değişime sebep olmuştur. Bu değişimlerle birlikte ülkelerin kurumları, sistemleri ve anlayışları büyük değişimlere yol açmışlardır. Çalışma genelinde bu değişimlerin yönetim anlayışına nasıl yansıdığı, bireylerin bu değişimleri nasıl benimsediği ve bu değişimlerin kurumlar tarafından nasıl anlaşıldığı detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışma toplamda 4 bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde giriş kısmı yer almaktadır. Çalışmanın 2. bölümünde ise geleneksel kamu yönetimi anlayışının tarihsel süreçte nasıl ortaya çıktığından, hangi yaklaşımlar sayesinde literatüre kazandırıldığından bahsedilecektir. Aynı zamanda geleneksel kamu yönetimi anlayışının özellikleri başlıklar altında ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde geleneksel kamu yönetimi anlayışının açıklanmasının ardından yeni kamu yönetimi anlayışının ortaya çıkmasını sağlayan unsurlar, yeni yönetim anlayışının hangi eleştiriler ve yaklaşımlar neticesinde ortaya çıktığı ve yeni kamu yönetimi anlayışının stratejileri ele alınmıştır. Bu sayede geleneksel ve yeni kamu yönetimi arasında farklar daha net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Çalışmanın son bölümü olan saha araştırması kısmında ise Kastamonu ilindeki kurum ve kuruluşlarda yer alan çalışanlara likert ölçekli yeni kamu yönetimi stratejilerini ölçen bir anket uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak daha önce güvenilirlik ve geçerlilik analizi yapılmış olan yeni kamu yönetimi stratejileri ölçeği kullanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler SPSS 23 paket programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda kamu sektörü çalışanlarının yeni kamu yönetimi stratejilerine bakış açıları ve kurumlarında bu stratejilerin benimsenme düzeyi ölçülmüştür
Keywords: Kamu, yönetim, yeni kamu yönetimi, Kastamonu