Yapı duvarlarının ısıl yayınırlık ölçümleri için standart bir laboratuvar test yönteminin geliştirilmesi: Kızılötesi ısıl görüntüleme ve korumalı sıcak kutunun birlikte kullanımı - Koçkar Tuğla, Rukiye; Tavukcuoglu, Ayse; Yazıcıoğlu, Salih (Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 2024)
Bir yapı duvarının ısıl yayınırlık değeri, bu duvarı oluşturan malzemelerin standartlarda ve/veya basılı yayınlarda listelenen termofiziksel özellikleri kullanılarak teorik olarak hesaplanabilmektedir. Bu listelerde, aynı kategoride yer alan yapı malzemeleri, farklı ısıl özellikleri ile tanımlanabilmekte; dolayısıyla teorik olarak hesaplanan ısıl yayınırlık değerleri, yanıltıcı olabilmektedir. Bu çalışmada, kızılötesi ısıl görüntüleme ve mahfazalı sıcak kutu yöntemleri bir arada kullanılarak yapı duvarlarının ısıl yayınırlık (α) değerini doğrudan ölçebilen bir deney düzeneği geliştirilmiştir. Pomza agregalı hafif beton blok ve harç ile 19cm kalınlığında bir duvar örneği hazırlanmış; bu duvar iklim koşulları takip edilen korunaklı sıcak ortam ve ardışık ısıl görüntüleme ile takip edilen soğuk ortam arasına yerleştirilmiştir. Örnek duvarın ısı yayınırlık değeri, zamana karşı sıcaklık değişimi verileri ve ilgili teorik denklem kullanılarak hesaplanmıştır. Bu duvarın standart laboratuvar testleri ile belirlenen ısıl özellikleri esas alınarak hesaplanan referans ısı yayınırlık değeri (αREF) 3,4014x10-7 m2/s’dir. Aynı duvarın, önerilen IRT-GHB deney düzeneği ile ölçülen ısıl yayınırlık değeri (αIRT) 3,3813x10-7 m2/s’dir. Yeni düzenek ile ölçülen değer, referans ısıl yayınırlık değeri ile benzerdir; sonuçlar, yeni deney düzeneğinin bir duvarın ısıl yayınırlık değerini doğrudan ölçebildiğini göstermiştir. Bu düzenek, mevcut ölçüm tekniklerine kıyasla zaman kazandıran ve ölçümler için mali yükü azaltan, bilimsel ve pratik bir analiz yönteminin temelini oluşturmaktadır.
Keywords: Engineering; Isıl yayınırlık; pomza agregalı hafif beton blok; kızılötesi ısıl görüntüleme; mahfazalı sıcak kutu; Thermal diffusivity; Lightweight concrete unit with pumice aggregate; infrared thermography; guarded hot box; Architecture; Mühendislik; Mimarlık