Düvelerde vajinal akıntıların bakteriyolojik değerlendirilmesi - GÜNAYDIN, Elçin; GONCAGÜL, Gülşen (Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 2022)
İneklerde reprodüktif bozukluklar, üreme verimliliğinin azalmasının ana belirleyici faktörüdür. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de süt üretimindeki ekonomik kayıpların en önemli nedeni üreme sistemi enfeksiyonlarıdır. Enfeksiyon kaynaklı infertilitenin büyük bir bölümüne bakteriyel etkenler neden olur. Bu çalışma, 56 adet Holstein ırkı düvede 3 grup halinde yürütülmüştür. Grup I; bulanık ve irinli çara akıntısı olan 12 (%21.4) düve, Grup II; repeat breeder (döl tutmayan) 9 (%16,1) düve, Grup III; normal çara akıntısı görülen tohumlama yapılmamış 35 (% 62,5) düveden oluşmaktadır. Çalışma gruplarında düvelerin vajinasında kolonize olan bakterileri tespit etmek ve baskın bakteri gruplarında antibiyotik duyarlılığını belirlemek amaçlanmaktadır. Çalışma gruplarına dahil düvelerin vajinal akıntılardan 82 bakteri tespit edilmiştir. Yirmialtı (%31,7) Escherichia col (E. coli), 10 (%12.2) Staphylococcus aureus (S. aureus), 9 (% 11.1) Streptococcus uberis (S. uberis), 7 (%8,5) Staphylococcus epidermidis (S. epidermidis), 5 (%6,1) Stenotrophomonas maltophilia (S. maltophilia) ve 10 (% 30,4) farklı bakteri izole edilmiştir. İneklerde infertiliteye neden olan, E. coli, S. aureus, S. uberis, S. epidermidis ve S. maltophilia etkenlerine karşı 8 antibiyotiğin duyarlılığı antibiyogramla incelenmiştir. Sonuç olarak, düvelerden izole edilen bakteriler gruplar arasında farklılık gösterse de en baskın etkenin Escherichia coli olduğu ve Escherichia coli’ye karşı gentamisin ve seftiofur’un %100 etki gösterdiği belirlenmiştir.
Keywords: Veterinary Surgery; Antibiyogram; Bakteri; Düve; Reprodüktif bozukluk; Veteriner Cerrahi; Antibiogram; Bacteria; Heifer; Reproductive disorder; 2. Zero hunger; 3. Good health