KASTAMONU ŞEHİR ÇÖPLÜĞÜNÜN ÇEVRESİNDEKİ TOPRAK VE BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN AĞIR METAL KONSANTRASYONUNUN BELİRLENMESİ - ÖKSÜZ, Çağatay (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Dünyada insan populasyonun ve tüketimin hızla artması sonucu katı atık miktarlarındaki artışa paralel olarak özellikle kentlerde önemli ölçüde çevre sorunları yaşanmaktadır. Bu da evsel veya sanayi nitelikli atıklar sonucunda topraklarda ağır metal birikmesiyle toprağın kirlenmesi söz konusudur. Bu çalışmada, Kastamonu kentinde evsel nitelikli atıkların toplanıldığı Vahşi Depolama alanından toplanan odunsu (karaçam, akasya) ve otsu (hardal) türlerin yaprak kısımları ile topraklarında ağır metal konsantrasyonların (Ni, Co, Mn, Cr, Cd, Pb, Cu, Zn, Mo, Fe ve Al) değerlendirilmesi için amaçlanmıştır. Ağır metallerin konsantrasyonu, Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi (AAS) kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; Ni, Co, Cr, Fe konsantrasyonları karaçam ibrelerinde ve otsu türlerin yapraklarında en fazla iken; Cu ve Al konsantrasyonları akasya ve otsu türlerin yapraklarında en fazla gözlemlenmiştir. Cu, Mo, Fe konsantrasyonları yakın noktada alınan bitki-toprak kısımlarında en fazla, Cd ve Pb konsantrasyonları çok yakın noktadan alınan bitki-topraklarda en fazladır. Ni, Zn ve Co konsantrasyonları farklı mesafelerde alınan noktalarda değişiklik göstermemiştir. Bununla birlikte, elde edilen sonuçlar atık çöplük alanlarının çevreye önemli düzeyde toksik metaller katkısı gösterdiğini ve bu nedenle çöplüklerdeki bu toksik metallerin miktarını azaltmak için atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşümünün yoğunlaştırılması gerektiğini göstermiştir.
Keywords: Katı Atık, ağır metal, toprak kirliliği, Kastamonu