Türkistan’ın Büyük Türk Boylarından Çiğiller ve Anadolu’da İskân İzleri - Cevdet, YAKUPOĞLU (Ankara Universitesi Dil ve Tarih Cografya Fakultesi Sihhiye, 2010)
Turkistan’da, VIII. yuzyildan XIII. yuzyila kadar, konar-gocer Turk boylari arasinda adlarindan sikca soz ettirmis olan Cigiller, adi gecen cografyada genis bir alana dagilmislardir. Zamanla yerlesik hayati da benimsemis bulunan Cigillerin bazi kabileleri, Selcuklular zamaninda Anadolu’ya da goc etmistir. Turk tarihinde onemli bir yere sahip bulunan bu boyun Turkistan’dan Anadolu’ya kadar uzanan tarihi uzerine yeni arastirmalara ihtiyac hissedilmistir. Bu calismada Cigil adinin kaynagi, Cigil lehcesi ve kulturu, Cigillerin yerlesim yerleri ile ilgili yerli ve yabanci kaynaklarda verilen bilgiler ele alinmis; Anadolu’da Cigillere ait yer adlari uzerine bir degerlendirme yapilmistir