Abdülhamid Tahmaz'ın Tefsir ve Kur’an ilimleri alanındaki çalışmaları - Al-Dosari, Harith Fakhri Abdullah (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
İlim şerefi ilmin şereflerindendir ve tefsir ilmi de bunların en şereflilerindendir. Çünkü o, alemlerin Rabbinin sözleriyle ilgili anlamlar ve ifadeler içerir ve bu, önceki ve sonraki alimlerin özen gösterdiği ve bu kadar şereftir ve İslam çalışmaları, Rabbin sözlerinin tükenmez kaynağından çıkarmaya devam etmektedir. dünyaların. Kuran çalışmaları çeşitlidir; Bu alandaki alimleri çok yönlü ele alıp araştırmak ve bu çalışmalar arasında Abdülhamid Tahmaz'ın da aralarında bulunduğu seçkin alimlerin -Allah ona rahmet etsinüzerinde odaklandıkları nesnel tefsir bulunmaktadır. Ve Cenab-ı Hak bizim için Kur'an-ı Kerim'i korudu ve onunla olan seferini korudu.Cenâb-ı Hak, Kur'ân-ı Kerîm'in tefsirini, sırlarını ve ilimlerini açıklamayı içine alacak kadar onları daha büyük bir ihtiyatla ayırdı. ve dünya ve âhiret hazinelerinden olanlarını; O'nun lütfu kıyamete kadar kesintiye uğramayacaktır ve Allah, bu ümmetten, ömürlerini genelde İslam ilimlerini, özelde ise Kur'an-ı Kerim'in tefsirini ve ilimlerini araştırarak geçirecek adamlar hazırlamıştır. çalışmaya ve bu faaliyetlerin çıkarılmasına değer çabalar olacaktır. Büyük Kur'an Suresi'nin objektif yorumu, müellifi içindeki teknik işçilikle ilgilenen bir yorumdur, bu yüzden onu yorumlayanın en iyi tercümanına göre düzenlemiştir. Şeyh Abdülhamid Tahmaz (Allah ona rahmet etsin) sûreleri birimlere ayırma ve her bölümü ayrı ayrı yorumlama konusunda fıkhî bir yöntem izlemiştir. Şeyh Abdülhamid Tahmaz, genellikle ictihadının amacını göstermek için, nesnel yoruma ve onun üzerine inşa edilen tefsir fıkhına dikkat etti, örneğin: Diğerleri gitti veya bazı müfessirler dedi. . Kur'ân-ı Kerîm'deki nesnel birlik, yani birkaç sûreye dağılmış bahsi geçen her bir konunun, hiçbir uyumsuzluğu, hiçbir farkı, hiçbir karşıtlığı, hiçbir ayrılığı olmayan tam ve eksiksiz bir bütünlük teşkil etmesidir. Abdülhamid Tahmaz -Allah ona rahmet etsin- (Kur'an Seddi'nin Objektif Tefsiri) adlı kitabında, Kur'an ayetlerinin anlamlarını ortaya koymak ve bunları okuyucuya sunmakla ilgilendi. net terimlerle ve kolay ve erişilebilir bir şekilde. Abdülhamid Tahmaz -Allah ona rahmet etsin- bu tefsirde gelecek bir âyeti, aynı fikirle ilgili diğer âyetlerden ona benzeyenlerle tefsir ederken özen göstermiştir. Abdülhamid Tahmaz -Allah ona rahmet etsin- hikmetli zikir ayetlerini tefsirinde iyi tanımlanmış bir yaklaşım izlemiştir. ve son olarak, Cenâb-ı Hakk'tan bütün bunları sadece O'nun şanlı yüzü için yapmasını ve O'nun rızasını aramasını, bu eserin O'nun katında bana bir değer ve beni ödüllendiren ve O'nun rızasını ve rızasını kazanan bir el olmasını diliyorum. arzularımı yerine getirmesi. Ben de O'ndan ümidim var ki, O'nun hidayetini, ödemesini ve desteğini elde etmede başarılı oldum, öyleyse doğru ve iyi ne varsa, yalnızca O'ndandır ve O'nun lütfu ve lütfu vardır ve yanlış ve tökezleyen her şey Bu, kendimden ve Şeytan'dandır, onlardan mağfiret diler, her kaymadan Allah'tan mağfiret dilerim, söz ve fiil ile karşılığını isterim. O benim velimdir ve buna gücü yetendir Allah'ın salat ve selamı Muhammed'e, ailesine ve ashabına olsun.
Keywords: Abdülhamid Tahmaz, Tefsir, Kur’an.