Kastamonu Üniversitesi Kampüs Çevresinin Linyphiidae Faunasının Tespiti Ve Vücut Yüzeyi Mekanoreseptörlerin Morfolojisi (Arachnida: Araneae) - Sancak, Zafer (My University, 2024)
Avrupa-Sibirya floristik bölgesi etkisi altında olan Kastamonu bulunduğu konum itibariyle ve jeolojik yapısından dolayı biyolojik zenginliğe ve farklı habitatlara kaynak olmaktadır. Habitat çeşitliliği ve nesli tehlike altındaki nadir türlerin (kırmızı liste türleri) alandaki varlığı büyük bir öneme sahiptir. Av-avcı ilişkisi veya besin zinciri açısından bitki - böcek - örümcek ilişkisi ekolojik önem arz etmektedir. Üniversite kampüs çevresinde yapılacak bu çalışma ilk kez gerçekleştirilecektir. Araştırma materyali olan örümcek örnekleri Üniversite kampüs içerisindeki farklı habitatlardan toplanıp incelenecektir. Materyal toplamada aspiratör, atrap, çukur tuzak, ışık tuzağı ve silkme şemsiyesi kullanılacaktır. Toplama çoğunlukla gündüz saatlerinde, kısmen de gece karanlığında yapılacaktır. Yakalanan örümcekler familya, cins ve tür düzeyinde teşhis edilecektir. Ayrıca türlerin genital morfolojik karakterleri, ekolojik özellikleri belirlenecek, orijinal tür tanı anahtarları hazırlanacaktır. Taksonomi, sistematik, SEM ile morfoloji-anatomi çalışma, ekoloji, genetik, davranış, fizyoloji konularının bu türler üzerine uygulanmasına kapı açacaktır. Beslenme ekolojisi açısından av-avcı ilişkilerinin incelenmesine, biyokontrol çalışmalarına zemin hazırlayacaktır. Zehirli türler üzerine toksikolojik, farmakolojik araştırmalar yapılabilecektir veya bu türlerin Türkiye’deki dağılışı üzerine bilgi sağlayacaktır. Başarılı sonuçların elde edilmesi ile büyük kapsamlı araştırma projeleri için veriler elde edilmiş olunacaktır. Sonuçların yayınlanması ve bildiri olarak sunulması beklenilen yaygın etkiler arasındadır.