Müdahale Görmemiş Genç Kızılçam (Pinus brutia Ten.) Ağaçlandırma Alanlarındaki Mağlup Ağaçlarda Tepe Yanıcı Madde Miktarının Tahmini - Baysal, İsmail; Yurtgan, Mehmet; Küçük, Ömer; Öztürk, Nuray (Kastamonu Üniversitesi, 2019)
Çalışmanın amacı: Kızılçam Türkiye’deki en yaygın ibreli orman ağacı türüdür. Çoğunlukla ülkenin yangına hassas bölgelerinde yayılmaktadır. Odun üretimindeki ekonomik önemi ve orman yangınları ile mücadele çalışmalarındaki belirleyici rolü bu orman ağacını değerli ve önemli kılmaktadır. Bu çalışma, ağaçlandırma alanlarındaki mağlup kızılçam ağaçlarındaki tepe yanıcı madde miktarını açıklamaktadır.Çalışma alanı: Çalışma alanı Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Örnekleme alanları Hacımahmut Orman İşletme Şefliği sınırları içinde yer almaktadır. Materyal ve yöntem: Ağaçlar hiç müdahale görmemiş genç kızılçam ağaçlandırma alanlarından seçilmiştir. Ağaçlar tepe yanıcı madde miktarları ve özelliklerinin elde edilmesinde kullanılmıştır. Bu amaçla 30 adet mağlup gövde genç kızılçam ağacı kesilmiş ve örneklenmiştir. Sonuçlar: Örneklenen ağaçlarda fırın kurusu toplam canlı ibre miktarı 0.54 kg – 3.19 kg ve toplam canlı tepe yanıcı madde miktarı 1.96 kg – 12.37 kg arasında değişmektedir. Çalışmada, bazı ağaç özellikleri dikkate alınarak tepe yanıcı madde miktarını tahmin eden regresyon modelleri geliştirilmiştir. Geliştirilen bu modellerin R2 değerleri 0.79 ile 0.89 arasındadır.Önemli vurgular: Regresyon analizi sonuçlarına göre toplam canlı tepe yanıcı madde miktarının göğüs yüksekliğindeki çap (DBH) ve tepe altı yüksekliğiyle (CBH) kuvvetli ilişkili olduğunu göstermiştir.

Aim of study: Pinus brutia is the most widespread conifer forest tree species in Turkey. It is mainly distributed in fire sensitive regions of the country. The economic importance in wood production and the deterministic role in forest fires fighting activities make this forest tree more valuable and important. This study describes crown fuel load of suppressed trees in non-treated young Calabrian pine stands.Area of study: The study area is located in the Western Black Sea region of Turkey. Sampling plots were located in Hacımahmut Forest Planning Unit.Material and methods: Trees were selected from non-treated young Calabrian pine plantation stands and used to obtain live crown fuel load and characteristics. For this purpose, 30 young suppressed trees were cut and sampled. Main results: In sampled trees, oven dried total live needle biomass ranged between 0.54 kg and 3.19 kg and total live crown fuel load chanced between 1.96 kg and 12.73 kg. Regression models to estimate crown fuel load were developed according to some tree characteristics. Models developed explained 0.79 to 0.89% of the observed variation.Highlights: Regression analysis indicated that the total live crown fuel load was strongly correlated with both diameters at breast height (DBH) and crown base height (CBH).
Keywords: Orman Yangınları; Tepe Yanıcı Madde Miktarı; Biyokütle; Pinus brutia; Türkiye; Forest Fires; Live Crown Fuel Load; Biomass; Pinus brutia; Turkey; 15. Life on land