Gastronomi bölümünde okuyan kadın öğrencilerin kariyer beklentileri ve aşçılık mesleğine yönelik tutumları arasındaki ilişki - Odacı, Gökçe (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Bu tez Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında lisans düzeyinde eğitim alan kadın öğrencilerin kariyer beklentilerini ölçmek ve aşçılık mesleğine yönelik tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada veri toplamak üzere anket tekniği kullanılmıştır. Anketler Türkiye’de Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitimi veren 16 devlet ve 12 vakıf üniversitesinde okuyan 569 öğrenciye uygulanmıştır. Toplanan anketler incelendiğinde eksik ve özensiz dolduranların çıkarılması sonucu 492 anket değerlendirilmeye alınmıştır. Çalışmada verilerin analizi için faktör analizi, T testi ve ANOVA, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi, Korelasyon ve Basit Doğrusal Regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen analizlerin sonuçlarına göre kadın öğrencilerin aşçılık mesleğine yönelik tutumları ve kariyer beklentileri mezun olunan lise değişkenine göre anlamlı farklılık göstermezken sınıf ve staj değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Korelasyon analizi sonucuna göre kariyer beklentisi ile cinsiyete uygunluk arasında pozitif yönde, zayıf düzeyde; güven ve saygınlık ile pozitif yönde orta düzeyde ve meslek sevgisi ile pozitif yönde güçlü düzeyde ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Kariyer beklentisinin aşçılık mesleğine yönelik tutum üzerinde pozitif yönde anlamlı etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Keywords: Gastronomi Eğitimi, Kariyer Beklentisi, Aşçılık Mesleği.