Sağlık Çalışanlarının Ruh Sağlığı, İntihar Düşüncesi, Mobbinge Maruziyet ve İş Doyumu: Bir İkinci Basamak Hastane Örneklemi - İnaltekin, Ali; Yağcı, İbrahim (Osmangazi Journal of Medicine, 2024)
İşyerinde karşılaşılan en önemli sorunlardan biri olan mobbing, son yıllarda önem kazanmaya başlamıştır. Mobbing, fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına neden olabilir. Mobbing sonucu sıkıntı, kaygı, depresyon, intihar düşüncesi ve iş doyumunda azalma ortaya çıkabilir. Bu çalışmanın amacı mobbing maruziyeti açısından sağlık sektöründe çalışan hekim, hemşire ve tıbbi sekreterlerdeki mobbing maruziyeti düzeylerini karşılaştırmaktır. Araştırmaya 44 hekim, 78 hemşire, 62 tıbbi sekreter katıldı. Araştırmada katılımcılara Mobbing Ölçeği, Genel Sağlık Anketi-12 (GSA-12), İntihar Düşünce Ölçeği ve Minnesota İş Doyumu Ölçeği uygulandı. Toplam mobbing maruziyeti düzeyi kadın hekimlerde kadın hemşire ve kadın tıbbi sekreterlere göre fazla bulunurken, erkek hekimlerde erkek hemşirelere göre fazla bulundu. GSA-12 ile yapılan psikolojik sıkıntı incelemesinde, hekimlerde %81,8, tıbbi sekreterlerde %58,1, hemşirelerde %59 oranında psikolojik sıkıntı varlığı görüldü. Hekimlerde psikolojik sıkıntı varlığı anlamlı olarak daha fazlaydı. Mobbing maruziyeti ile psikolojik sıkıntı ve suisid düşüncesi arasında pozitif ilişki, mobbing maruziyeti ile iş doyumu arasında negatif ilişki vardı. Mobbing maruziyeti hekimlerde fazladır. Sağlık çalışanlarında mobbing maruziyeti genel olarak yüksek psikolojik sıkıntı, düşük iş doyumu ve suisid düşüncesi ile ilişkili görünmektedir.