A Bibliometric Analysis of WOS Database Publications in the Field of Soil Improvement from 2020 to 2025 - Kara, Halil Oğuzhan (Kastamonu University, 2025)
Bu çalışma, 2020-2025 yılları arasındaki Web of Science (WOS) verileri kullanılarak zemin iyileştirme araştırmalarının bibliyometrik analizini sunmakta ve VOSviewer yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. "soil stabilization," "soil improvement," "ground stabilization" ve "soil reinforcement" anahtar kelimeleriyle yapılan taramada toplam 6.850 makale incelenmiştir. Analiz kapsamında ülkelere göre atıf ve makale sayıları, kurumsal atıf analizleri, ortak yazarlık ağları, anahtar kelime eşleşmeleri ve yazarlar arasındaki bibliyografik bağlantılar değerlendirilmiştir. Sonuçlar, Çin’in 1.580 makale ve 15.685 atıfla lider konumda olduğunu, onu Hindistan ve ABD’nin takip ettiğini göstermektedir. Singapur, makale başına en yüksek atıf oranına (15,6) sahipken, Hindistan en düşük (8,2) değere sahiptir. Bu durum, bazı ülkelerde yüksek yayın sayısına rağmen uluslararası atıf oranlarının düşük olduğunu göstermektedir. Kurumsal analizde Çin üniversitelerinin alanı domine ettiği, ayrıca İran’daki Islamic Azad Üniversitesi’nin ikinci sırada yer aldığı, ancak İran’ın genel sıralamada üst sıralarda bulunmaması nedeniyle araştırmaların belirli kurumlarda yoğunlaştığı belirlenmiştir. Anahtar kelime analizi, "geosynthetics" teriminin en sık kullanılan anahtar kelime olduğunu ve geosentetik bazlı zemin iyileştirme tekniklerinin giderek daha fazla önem kazandığını göstermektedir. Diğer yaygın anahtar kelimeler arasında "soil stabilization," "ground improvement," "unconfined compressive strength" ve "soil improvement" yer almaktadır. Çalışma, küresel akademik iş birlikleri, yükselen araştırma konuları ve gelecekte keşfedilmesi gereken alanlar hakkında önemli bilgiler sağlayarak, zemin iyileştirme araştırmalarının mevcut durumunu ve gelecek yönelimlerini anlamaya katkıda bulunmaktadır.
Keywords: İnşaat Mühendisliğinde Zemin Mekaniği; Soil Improvement; Bibliometric Analysis; VOSviewer; Citation Analysis; Article Analysis; Zemin İyileştirme; Bibliyometrik Analiz; VOSviewer; Atıf Analizi; Makale Analizi; Soil Mechanics in Civil Engineering; Civil Geotechnical Engineering; İnşaat Geoteknik Mühendisliği