YEREL BASINA GÖRE KASTAMONU SİYASÎ HAYATI (1928-1950) - DURĞUT, SEMİH (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu araştırmanın hedefi, Kastamonu siyasî hayatını yerel basın üzerinden 1928-1950 tarihleri arasında araştırma süresince ortaya çıkan bazı belli dinamikler üzerinden değerlendirilmektir. Bu araştırma yerel basından Açıksöz, Dikkat, Doğrusöz, Kastamonu ve Yeni Ses gazeteleri incelenerek oluşturulmuştur. İlçelerdeki gazeteler incelenmemiştir. Bununda sebebi il merkezli gazetelerin dönemin olaylarına daha yakın olması ile bilgilere fazla yer verilmesi ve ulaşımının ilçe gazetelerine göre kolay olmasıdır. Bilgilerin eksik kaldığı kısımlarda Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi belgelerine ve araştırma eserlerdeki bilgilere yer verilmiştir. Gazetelerdeki bilgileri inceleme metodu olarak ise gazetelerin günlük basım sürelerindeki siyasî haberler incelenerek bilgiler toplanılmıştır. Bu inceleme süresince dönem siyasi partilerinin kuruluşları ve bu partilerin bir bölümünü inceleyerek, incelenen dönemdeki siyasî partilerin kuruluşları ile partilerin idari, sosyal ve kültürel faaliyetleri; bunların ekseninde de dönemin seçim olayları ve milletvekilleri faaliyetleri ele alınarak döneme ışık tutulmak istenmiştir. Bu çalışmada siyasî hayatta rol almış milletvekilleri, valiler ve belediye başkanlarının biyografileri yer verilmemiştir. Bu araştırma süresince incelediğimiz arşiv kaynakları üzerinden sadece siyasî verilere değil, ekonomik ve sosyal alanlara ilişkin kaynaklara rastlanmıştır. Gazetelerde ekonomik konularla ilgili birçok haber bulunurken reklamlara da ver verilmiştir. Harf inkılâbından sonra Latin harflerine geçiş tam sağlanamadığı için gazetelerdeki yazılarda yanlışlıklar bulunmaktadır. Ayrıca gazetelerde o dönemde kullanılıp şu an kullanılmayan birçok kelime yer aldığı görülmektedir. Dönemle ilgili çalışacak araştırmacıların söz konusu sözcükleri dönem şartları içerisinde değerlendirmeleri gerekmektedir.
Keywords: Kastamonu, Yerel Basın, Siyaset, Siyasî Partiler, Milletvekili, Belediye, Vali