Geleneksel medyaya karşı alternatif medya platformu olarak youtube: youtube haber kanalları üzerine bir inceleme - Aykurt, Metin (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
İnsanlık tarihi boyunca bireyler, sürekli bir haber alma ihtiyacı duymuşlar ve bu ihtiyacı çeşitli yöntemlerle gidermişlerdir. Teknolojik gelişmeler haber alma ihtiyacının kolay bir şekilde giderilmesini sağlamıştır. Egemen sınıf her dönemde kendi iktidarını meşru kılmak için kitle iletişim araçlarına baskı uygulamış ve kontrol altında tutmaya çalışmıştır. Dijital yenilikler ile birlikte bilgi dağılımı engellenemez bir duruma gelmiş ve geleneksel medyada baskıya maruz kalan gazeteciler kendilerine yeni alternatif platformlar aramışlardır. Bu çalışmada özellikle sansür ve ekonomik bağlılık neticesi ile gazetecilerin yeni alternatif arayışlara girmesi ve Youtube üzerinden bu ihtiyacı karşılama gereksinimi ele alınmıştır. Geleneksel medyadan ayrı bir konumda bulunan Youtube’un, geleneksel medya karşısında alternatif medya platformu konumuna bürünmesi üç farklı Youtube haber kanalının, alternatif medya kuramlarına göre analiz edilmesi ile ortaya konulmaya çalışılmıştır
Keywords: Alternatif medya, dijital medya, geleneksel medya, gazetecilik, youtube haberciliği, sansür