İstanbul’da Gerçekleştirilen Terör Saldırılarının İncelenerek Bu Destinasyonun İmajının Turistlerin Zihinlerinde Oluşturdukları Algıların Değerlendirilmesi - ÇAM, Oğuz; ÇILGINOĞLU, Hakkı (Kastamonu University, 2020)
İstanbul turizm destinasyonu çok önemli potansiyele sahiptir. Şehirde gerçekleştirilen terör saldırıları turizm talebine olumsuz etki etmektedir. turistlerin algılarını olumsuz etkilemekte ve şehrin destinasyon imajı zarar görmektedir. İstanbul gerek nüfusu gerekse iş imkânları bakımından Türkiye’de önde gelen kentler arasında yer almaktadır. Turizmden elde edilen gelirin önemli bir payı İstanbul’dan karşılanmaktadır. Terör örgütlerini ve terör yandaşları ekonomiyi çökertmenin peşinde koşmaktadır. Ülke çapında elde edilen gelirlerin önemli bir bölümü turizmden karşılanmaktadır. Terör saldırıları en çok turistlerin yoğun olarak görüldüğü ve emniyet güçlerinin yoğun olarak bulunduğu yerlere gerçekleştirilmektedir. Ulusal ve küresel anlamda öneme sahip olan İstanbul İlinde meydana terör olaylarının altındaki asıl sorunların belirlenip, bu konuda yeni çözüm yolları ortaya konulması amaç olarak gösterilmesi mümkün olmaktadır. Bu doğrultuda İstanbul Kentinin destinasyon imajının turistlerin zihinlerinde bıraktıkları algı ve düşüncelerin neticesinde neler yaşandığı, mevcut destinasyon imajının nasıl daha iyi bir noktaya getirilebileceği hususunda bu tür bir çalışma gerçekleştirme gayretinde bulunulmaktadır. Bu anlamda yapılan ilk ve özgün çalışma olması sebebiyle turizm-terör ve benzeri alanlarda çalışma yapanlara kaynak teşkil edecektir. Ulusal platformlarda İstanbul daha kapsamlı bir şekilde göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Doğal, kültürel, beşeri ve siyasi faktörler yönünden İstanbul incelenecek olduğunda mühim bir turizm destinasyonu olmaktadır. Güvenlik önlemlerinin artırılması, insanların bilinçlendirilmesi, yaşama hakkına saygı duyulması, siyasi ilişkilerin iyileştirilmesi önemli olmaktadır. Terör olaylarının gerçekleşmeden önce kontrol altına alınması, can ve mal kaybının ortaya çıkmasına engel olacaktır. Bölgeyi ziyaret eden turistlerin zihinlerinde oluşturacakları kötü ve olumsuz algıların bir nevi önüne geçilmiş olacaktır.
Keywords: Terör; Algı; Turist; Destinasyon; İstanbul