Türk Din Musiki Ders İçerikleri İçin Bir Öneri - AKARSU, Sıtkı (Journal of the Human and Social Sciences Researchers, 2018)
Müzik, insanların duygu, düşünce ve hislerini anlattığı, ulusal ve evrensel bir dildir. İnsanların en güçlü duygularından birisi de inanç olduğu için müzik inancın ayrılmaz bir parçası haline gelir. Her duygunun ifade edilmesinde aracı olarak kullanılan melodik kalıplar, dini duyguların da anlatılmasına refakat eder. Ulusal müzik türlerinin sınıflandırılması aşamasında dini musikiye de yer verilir. Türkiye’deki müzik kültürü içerisindeki dini musiki, çok eski dönemlere dayanmaktadır ve icra olarak önemli bir yol kat etmiştir. Bu musikiye ait teorik ve icra bilgilerinin kazandırılması adına, imam hatip ortaokulları ve liselerinde, aynı zamanda İlahiyat fakültelerinin lisans ve lisansüstü düzeylerinde bu eğitim verilmektedir. Günümüzde ilgili eğitim kurumlarının belirli aşamalarında verilmekte olan dini musiki derslerinin Lisans düzeyindeki öğretim programı ve ders içerikleri incelenmiş, içeriğin icra kabiliyetini, icradaki makamsal seslerin ve perdelerin kazandırılmasını, dini musikideki türlerin seslendirilmesi ile ilgili çalışmaları desteklemediği sonucuna varılmıştır. Çözüm önerisi olarak, ders içeriklerinde yeni bir düzenleme, ilave etkinlik örnekleri ve makamsal dizi çalışmaları sunulmuştur.
Keywords: 4. Education