Parmak Birleştirmeli Ahşap Kirişlerin Eğilmeye Karşı Davranışlarının Belirlenmesi - İŞLEYEN, Ümmü KARAGÖZ (My University, 2024)
Parmak birleştirmeli keresteler, inşaat endüstrisinde mühendislik ürünü malzeme olarak çok popüler ve tercih edilen bir ürün haline gelmektedir. Bu yaygın kullanım parmak birleştirmeli kerestelerin, düzgünlük, ölçüsel stabilite ,biçilmiş kereste yerine kullanılabilirliği ve odun lif yönü kullanımında verimlilik gibi özellikleri sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Parmakla birleştirme işlemi, daha yüksek mühendislik özelliklerine sahip bir ürün üretmek için mukavemeti azaltan kusurların giderilmesine izin vermektedir. Bu ürünün iki önemli avantajı vardır; düzgünlüğü ve boyutsal kararlılığıdır. Düzgünlük faktörü, üretim sürecinde bir araya getirilen kararlı kısa kereste parçaların bir sonucudur. Parmak eklemi ile, bir kereste parçasının uzunluğu ağaç boyuyla sınırlı değildir. Bu işlem ile 12 m ve daha uzun parçaların üretilmesine izin vermektedir. Diğer bir avantaj ise, kısa uzunluktaki parçalar daha düşük dereceli keresteden kesilebildiğinden, orman kaynağından daha büyük değer elde edilebilmektedir. Proje kapsamında Sarıçam odunu kullanılarak finger jointli keresteler üretilecektir. Fİnger Jointli birleşimler arasında farklı mesafeler bırakılarak (20, 40, 60 cm) 3 ve 5 kat laminasyon işlemi gerçekleştirilecektir. Lamine katlar arasındaki parmak birleştirme mesafeleri en uygun şekilde optimize edilerek bir deneme deseni oluşturulacaktır. Parmak birleştirme ve lamine katlarda PVA bazlı D4 tutkalı kullanılacaktır. 3 ve 5 kat lamine uygulanmış finger joint boy birleşimli ahşap kirişlerin eğilme ye karşı göstermiş oldukları performans değerlendirilecektir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere göre yükleme altında en iyi performansı gösteren elemanlar belirlenecektir.