HİZMET SEKTÖRÜNDE GELİR UNSURUNUN İŞ MOTİVASYONUNA VE AİLE İÇİ HUZURA ETKİSİ: KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - Çağiran Kendi̇rli̇, Hülya; Bahadir, Metin (Journal of International Scientific Researches, 2018)
Bir hizmet sektoru kurulusu olan universitelerde gorev yapan akademik ve idari personelin gelirlerinin calisanlarin is motivasyonuna ve aile ici huzurlarina etkisini olcme amaciyla gerceklestirilen anket calismasina, Kastamonu Universitesi akademik ve idari personelinden 350’si katilmistir. SPSS istatistik programi kullanilarak istatistik cozumlemeleri yapilan verilerin sonuclarina gore, demografik degiskenlerden egitim ile is motivasyonu arasinda anlamli bir farklilik bulunmus, ancak calisanlarin is motivasyonu ile cinsiyet, yas, mesleki deneyim, personel statusu ve ucret duzeyi arasinda anlamli bir farklilik bulunmamistir. Yine egitim ve gelir degiskenleri ile calisanlarin maas yetersizligi yasamalarinin olusturdugu olumsuz durumlar arasinda anlamli bir farklilik bulunmustur. Arastirmaya katilan personelin buyuk cogunlugunun 26-45 arasinda oldugu, egitim duzeylerinin yine %91 gibi bir oranla lisans duzeyi ve ustunde oldugu gorulmustur. Anket calismasinin verileri oncelikle SPSS 22 istatistik programinda analize tabi tutulmustur. Verilerin analizinde arastirmada kullanilan demografik ozellikler icin frekans tablolari ve diger degiskenler icin ise parametrik olmayan Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U test teknikleri uygulanmistir. Ayrica veriler faktor analizi ve guvenirlik analizlerine de tabi tutulmustur. Dort faktor altinda toplanan arastirma sonuclarina gore arastirmaya katilan personelin genel olarak kurumsal politikalarin ve isleyisin is motivasyonu uzerinde yuksek derecede etkisi oldugu, calisanlarin gelirlerinde meydana gelebilecek dususlerin ailevi huzuru pek fazla etkilemedigi, maasa ek olarak verilecek ekonomik odullerin (prim, ikramiye vb.) calisanin is motivasyonunu arttirdigi, calisanlarin yaptiklari ise gore aldiklari ucretin yetersiz bulunduguna dair buna benzer bulgulara ulasilmistir.
Keywords: Hizmet Sektörü; Motivasyon