PROF. DR. HASAN ONAT’IN TÜRKİYE’DEKİ ŞİÎLİK ÇALIŞMALARINA KATKISI (DANIŞMANLIĞINI YAPTIĞI YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÇALIŞMALARI BAĞLAMINDA) - ÜMİT, Mehmet; ATALAN, Mehmet (E-Makalat Mezhep Arastirmalari Dergisi, 2021)
Günümüzde Müslümanlar arasında iki büyük mezhebi yapıyı görürüz. Bunlardan biri İslâm dünyasında nüfusun çoğunluğunu oluşturan Sünnilik, diğeri ise Şiîliktir. Şiîlik, tarih boyunca sürekli gelişimini sürdürmüş ve günümüze kadar varlığını devam ettirmiştir. Hasan Onat, çeşitli platformlarda dile getirdiği “Ortadoğu coğrafyasını anlamak istiyorsanız bunun en mühim anahtarlarından birisi Şiîliktir” ifadesiyle Şiîliğin önemini vurgulamıştır. Bu düşüncesinden hareketle Şiîlik üzerine hem kendisi yoğunlaşmış hem de yüksek lisans ve doktora çalışmaları yaptırmıştır. Onun Şiîliğe ilişkin bizzat kendisi tarafından ve danışmanlığında yapılan çalışmalar, Ortadoğu’daki krizi anlamak açısından büyük bir öneme haizdir. Hasan Onat, karşı karşıya olduğumuz mezhep çatışmaları tehlikesinin önüne geçebilmek için öncelikle her mezhebin, bilimsel yöntemlerle incelenmesi gerektiğini savunmuştur. Bu makalede Hasan Onat’ın Şîilik, alt kolları, fikirleri ve önemli kavramları gibi konularda yaptırmış olduğu yüksek lisans ve doktora tezlerinin muhtevaları analiz edilecek ve genel bir değerlendirmesi yapılacaktır.