TÜRKİYE’DEKİ YABANCI DİL EĞİTİM POLİTİKALARINA İLİŞKİN YABANCI DİL ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) - ÖZDEMiR, SiNAN (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu araştırma ile Kastamonu ili Merkez ilçesindeki Milli Eğitim Bakanlığı‟na bağlı resmi ilkokul, ortaokul ve lise okul türlerinde görev yapan yabancı dil öğretmenleri ile branşı yabancı dil olan ve üzerlerinde yöneticilik ek görevleri bulunan yöneticilerin, Türkiye‟deki yabancı dil eğitim politikalarına ilişkin görüşlerinin ortaya konulması ve Politika geliştiricilerine dil eğitim politikalarını geliştirme sürecinde katkıda bulunabileceği düşüncesi amaçlanmıştır. Araştırmada, yabancı dil öğretmenlerinin Türkiye‟deki yabancı dil eğitimine ilişkin görüşleri, yabancı dil eğitimindeki sorunlara ilişkin görüşleri, yabancı dil eğitim politikaları çerçevesinde Öğretim programı, Mevzuat, Öğretmen atama politikaları, Yabancı dil öğretmeni yetiştirme sistemi, Yabancı dil eğitimi ve öğretimi ile ilgili Hizmet içi eğitim çalışmaları ve Yabancı dil öğretim yöntemleri bağlamında ve bu politika değişkenlerinin yabancı dil eğitimine olumlu/olumsuz yansımaları ile Yabancı dil eğitiminden beklentilerine ilişkin görüşlerinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırmada Türkiye‟deki yabancı dil eğitim politikalarına ilişkin var olan durumu Öğretmen görüĢleri çerçevesinde ortaya koymak amacıyla Nitel veri analizi yöntemlerinden Betimsel tarama modeli kullanılmıĢtır. AraĢtırmanın hedef evrenini 2017-2018 eğitim öğretim yılında Kastamonu ili Merkez ilçesindeki resmi ilköğretim ve ortaöğretim kurumları oluştururken örneklem grubunu bu eğitim kurumlarında görev yapan 12 yabancı dil öğretmeni ve 3 yönetici oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ve 6 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından okullara ziyaret gerçekleĢtirilerek görüĢme formu‟nun öğretmenlere ve yöneticilere uygulanması biçiminde toplanmıştır. Sahadan elde edilen ham veriler, araştırmanın paydaşları olan öğretmenlerin izinleri alınarak kayıt altına alınmak suretiyle elde edilmiştir. Elde edilen veri kayıtlarının transkripsiyonları çıkartılarak yazılı metin şekline dönüştürülmüştür. v Yazılı metin şekline dönüştürülmüş ham veriler, Tema başlıkları altında kategorizelendirilerek anlamlandırılabilir ve yorumlanabilir hale getirilmiştir. Verilerin analizinde ise Nitel Veri Analizi Programlarından NVivo 12.2.0 Plus Programı kullanılmıştır. Araştırmada öğretmenler tarafından ortaya konulan görüşler doğrultusunda, sahada, yabancı dil eğitim politikalarından kaynaklı ciddi sorunların olduğu tespiti yapılmıştır. Öğretmenlerle yapılan görüşmeler sonrasında Müfredat, Mevzuat, Öğretmen atama politikaları, Yabancı dil Öğretmeni yetiştirme sistemi, Hizmet içi eğitim sistemi ve Yabancı dil öğretim yöntemleri gibi dil eğitim politikaları değişkenlerinde önemli aksamaların yaşandığı ve bu değişkenlerin yabancı dil eğitimine olumlu yansımalarının olduğu kadar, olumsuz yansımaları da beraberinde getirdiği saptanmıştır. Araştırma‟da ayrıca öğretmenler Türkiye‟de yabancı dil eğitiminde, yabancı dil eğitim politikalarından kaynaklı sorunlara dönük beklentilerini ortaya koymuşlardır.
Keywords: Yabancı dil, yabancı dil öğretimi, yabancı dil eğitiminin sorunları, yabancı dil eğitim politikaları, öğretmen görüĢleri