Germeçtepe Baraj Gölü'nün (Kastamonu-Daday) bazı fizikokimyasal su kalite parametrelerinin incelenmesi ve bulanık mantıkla değerlendirilmesi - Atea, Enas A. Hamad (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Bu çalıĢmada Kastamonu ili Daday ilçesi sınırları içerisinde bulunan Germeçtepe baraj gölünün su kalitesinin değerlendirilmesi amacı ile göl üzerinde belirlenen üç istasyondan bir yıl boyunca alınan su numuneleri sıcaklık, pH, turbidite, kondüktivite, çözünmüĢ oksijen, nitrat, nitrit, fosfat, amonyum, KOĠ ve BOĠ olmak üzere 11 fiziko-kimyasal parametre bakımından incelenmiĢtir. Su numunelerinden sıcaklık, pH, kondüktivite ve çözünmüĢ oksijen parametreleri örnekleme esnasında multimetre cihazı ile diğer parametreler ise sprektrofotometrik metotla laboratuvarda analiz edilmiĢtir. Göl suyunda tespit edilen fiziko-kimyasal parametrelerden sıcaklığın 1,07-24,5°C arasında, pH‟nın 7,32-9,98, turbiditenin 0,74-8,17 NTU, çözünmüĢ oksijenin 7,23-11,35 mg l-1 , kondüktivitenin 332-459 µS cm-1 , nitritin 0,0-0,008 mg l-1 , nitratın 0,0-0,87 mg l-1 , fosfatın 0,04-3,53 mg l-1 , amonyumun 0,0-0,53 mg l-1 , KOĠ‟nin 8,41-23,13 mg l-1 ve BOĠ‟nin 0,0-2,0 mg l-1 arasında değiĢtiği tespit edilmiĢtir. Sonuç olarak Germeçtepe baraj gölü su kalitesi yüzey suları yönetmeliğine göre sıcaklık, pH, çözünmüĢ oksijen, kondüktüvite, nitrat, amonyum, KOĠ ve BOĠ parametreleri bakımından I. kalite, nitrit bakımından II. Kalite ve fosfat bakımından ise IV. Kalite su sınıfında olduğu tespit edilmiĢ ve göl suyunun önemli bir kirlilik baskısında olmadığı belirlenmiĢtir. Germeçtepe baraj gölünden bir yıl boyunca elde edilen ve on fiziko-kimyasal parametrenin kural tabanına dahil edildiği bulanık mantık yaklaĢımı sonuçlarına göre ise karar destek sisteminde % 90 baĢarı sağlandığı ve bulanık mantık yaklaĢımın su kalite sınıflandırmasında önemli ölçüde etkili olduğu kanaatine varılmıĢtır.
Investigation of some physicochemical water quality parameters of Germectepe Dam Lake (Kastamonu-Daday) and assesment of using fuzzy logic
Keywords: Su kalitesi, Germeçtepe baraj gölü, bulanık mantık