9. SINIF COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI KAZANIMLARININ YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİNE GÖRE ANALİZİ - Sözcü, Ufuk; Aydinözü, Duran (Ataturk Universitesi, 2019)
Bu calismanin amaci 9. sinif Cografya Dersi Ogretim Programi (2018) kazanimlarinin yenilenmis Bloom taksonomisinin bilissel alan basamaklarina gore incelemektir. 9. sinifin ogrencilerin cografya dersi ile ilk defa karsilastiklari sinif seviyesi olmasi nedeniyle, bu sinifa ait kazanimlarin analizi onem arz etmektedir. Arastirmada nitel arastirma yontemlerinden betimsel analiz modeli ve dokuman analizi teknigi kullanilmistir. Kazanim ifadelerinin bilgi ve bilissel surec boyutu acisindan hangi grupta yer aldigi tespit edilmistir. Elde edilen bulgularin anlasilirligini kolaylastirmak icin kazanimlarin unite bazinda frekans ve yuzdeleri hesaplanmis, bulgular grafiklerle desteklenmistir. Elde edilen bulgulara gore kazanimlarin Bloom’un yenilenmis bilissel alan taksonomisinde ifade edilen bilgi boyutlarina esit bir sekilde dagilmadigi gorulmektedir. Kazanimlar bilissel surec boyutunu olusturan basamaklara gore incelendiginde buyuk bir kisminin anlama basamaginda yer aldigi tespit edilmistir. Bazi kazanimlar uygulama, cozumleme ve degerlendirme basamaginda yer alirken, yaratma basamaginda ise kazanim bulunmamaktadir. Sonuc olarak kazanimlarin ust duzey bilissel surecler acisindan yeterli olmadigi ve boyutlara gore duzenli dagilmadigi gorulmustur. Sonuclara gore program, arastirmaci ve ders kitabi yazarlari ozelinde birtakim onerilerde bulunulmustur.
Keywords: Beşeri Coğrafya; Human Geography; Coğrafya; kazanım; bloom taksonomisi