Sağlık Çalışanlarında Mesleğe Bağlı Sağlık Sorunları İle İlgili Yapılan Araştırmaların Bazı Özellikleri - ULAŞ KARAAHMETOĞLU, Gülşen; KAŞ, Gamze (Gazi University, 2022)
Amaç: Bu araştırma, sağlık çalışanlarında mesleğe bağlı sağlık sorunları ile ilgili dergilerde yayınlanan makaleleri, kongrelerde sunulan bildirileri ve tez çalışmalarını retrospektif olarak incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmada sağlık çalışanlarında mesleğe bağlı sağlık sorunları konusu ile ilgili yapılan çalışmalar incelenmiş ve bu inceleme sonucunda toplam 129 tane çalışmaya ulaşılmıştır. Çalışma kapsamına alınan makale, bildiri ve tezleri değerlendirmek amacı ile literatür doğrultusunda hazırlanan; dergi adı, yayın yılı, araştırma türü, yazarların unvanı ve kaynak sayısı gibi kriterlerle veri toplama formu oluşturulmuştur. Bulgular: Çalışmaların %48,1’i 2016-2020 yılları arasında yapılmıştır. Yapılan makalelerin %72,9’u araştırma makalesidir. Çalışmaların %91,3’ünde tanımlayıcı analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaların %54,8’inde anket kullanılmıştır. Çalışmayı yapan araştırmacıların %29,0’u doktordur. Çalışmaların %36,4’ünde 21 ve üzeri yerli kaynaktan ve %32,6’sında 21 ve üzeri yabancı kaynaktan yararlanılmıştır. Çalışmaların %76,7’sinde öneride bulunulmuş ve bu önerilerin %38,0’i yöneticilere yapılmıştır. Sonuç: Sağlık çalışanlarında mesleğe bağlı sağlık sorunları konusu hakkında yapılan çalışmaların çoğunluğunun tanımlayıcı olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Health Care Administration; Sağlık Kurumları Yönetimi; Araştırma makaleleri; Sağlık çalışanları; Sağlık sorunları; Tez konuları