NPR3 RS1173766 POLİMORFİZMİNİN HİPERTANSİYON İLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - Toumı, Sumaıa O.M. (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Hipertansiyon tüm dünyada görülen en yaygın hastalıklardan bir tanesidir. Hipertansiyonun gerçekleşmesine katkısı olan pek çok çevresel ve genetik faktör bulunmaktadır. Natriüretik peptid reseptör 3 (NRP3) geni hipertansiyon ile ilişkilendirmesi olan genlerden bir tanesidir. Genom çapında ilişkilendirme çalışmaları (GWAS) hipertansiyon ile ilişkili pek çok tek nükleotid polimorfizmi (SNP) ortaya koymuş olup, rs117376 de bunlardan biridir. Mevcut çalışma, Türk popülasyonunda ilk kez, NPR3 geni rs117376 polimorfizmi ile hipertansiyon arasındaki ilişkiyi incelemek için yürütülmüştür. Bu çalışmaya hipertansiyonu olan 43 hasta ile 30 kontrol grubu dahil edilmiş, Kompetitif Allelik-Spesifik PCR (KASP) yöntemi kullanılarak genotipleme gerçekleştirilmiştir. Mevcut çalışmada, olgu ile kontrol grupları arasında yaş, serum kreatinin, LDL, TG, TC, “SBP” ve “DBP” arasında anlamlı farklılıklar olduğu ortaya konmuş (tümü için P<0.05) ve T allelinin Türk popülasyonunda hipertansiyon için koruyucu bir faktör olabileceği düşünülmüştür.
Keywords: Hipertansiyon, NPR3, rs1173766, Polimorfizm.