Çevrimiçi Kavram Haritalarının Fen Bilimleri Dersindeki Başarı ve Kalıcılığa Etkisi - KARACI, Abdulkadir; GÜLEÇ, Mehmet (Pamukkale University, 2019)
Bu calismadaki amac, fen bilimleri derslerinde cevrimici kavram haritalarinin kâgit-kalem temelli kavram haritalarina gore ogrenci basarisini ve kaliciligini ne duzeyde etkiledigini incelemektir. Calismanin calisma grubunu, 28 ortaokul yedinci sinif ogrencisi olusturmaktadir. Arastirmada kontrol grubuna (14 ogrenci) kagit-kalem temelli kavram haritalari ogretim metoduyla, deney grubuna (14 ogrenci) ise cevrimci kavram haritalari ogretim metoduyla 3 hafta (12 saat) sureyle ogretim verilmistir. Cevrimici ve kagit-kalem temelli kavram haritalari kutle-agirlik konusunun kazanimlarini kapsayacak sekilde olusturulmustur. Cevrimici kavram haritalarinin olusturulmasinda Captivate egitsel yazilim programi kullanilmistir. Ayrica kutle-agirlik konusuyla ilgili olarak 24 maddeden olusan basari testi (KR-21=0.695) olusturulmustur. Gruplara on-testin ardindan son-test, 45 gun sonra ise kalicilik testi uygulanmistir. Arastirmada elde edilen bulgular neticesinde “kutle-agirlik” konusunun ogretilmesinde cevrimici ya da bilgisayar destekli kavram haritalarinin kagit-kalem temelli kavram haritalarina gore akademik basariya ve kaliciliga etkisinin daha fazla oldugu soylenebilir. Bunun yani sira cevrimici kavram haritalarinin son-test puanlarina %74’luk anlamli ve buyuk bir etkisi soz konusudur. Bu sonuclara gore cevrimici kavram haritalarinin mumkun olan her alanda gelistirilmesi ve kullanilmasi ogretimi desteklemede buyuk onem arz etmektedir.