BUTİRİK ASİT TÜREVİ 1,3,4-TİYADİAZOL BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ - Emsaed, Hamza Ahmed Mohammad (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Bu tez çalışmasında 4-Fenoksi butirik asit ile N-fenil tiyosemikarbazit türevlerinin fosfor oksiklorür katalizörlüğündeki reaksiyonundan, 5-[3-fenoksi)propil]-N-[3’- klorofenil]-1,3,4-tiyadiazol-2-amin(1), 5-[3-fenoksi)propil]-N--[4’-klorofenil]-1,3,4- tiyadiazol-2-amin(2), 5-[3-fenoksi)propil]-N-[2’-florofenil]-1,3,4-tiyadiazol-2-amin (3), 5-[3- fenoksi)propil]-N-[3’- florofenil]-1,3,4- tiyadiazol-2-amin(4), 5-[3- fenoksi)propil]-N-[4’- florofenil]-1,3,4- tiyadiazol-2-amin (5), 5-[3- fenoksi)propil]- N-[2’-metoksifenil]-1,3,4- tiyadiazol-2-amin(6), 5-[3-fenoksi)propil]-N-[3’- metoksifenil]-1,3,4- tiyadiazol-2-amin(7),5-[3- fenoksi)propil]-N-[4’- metoksifenil]- 1,3,4- tiyadiazol-2-amin(8), 5-[3- fenoksi)propil]-N-[4’-nitrofenil]-1,3,4- tiyadiazol2-amin (9), 5-[3- fenoksi)propil]-N-[2’-metoksikarbonilfenil]-1,3,4- tiyadiazol-2- amin(10), 5-[3- fenoksi)propil]-N-benzil-1,3,4- tiyadiazol-2-amin(11), 5-[3- fenoksi) propil]-N-(2’-feniletil)-1,3,4- tiyadiazol-2-amin(12) bileşikleri sentezlendi. Sentezlenen bu (1-12) bileşikler UV-Vis, H-NMR, C-NMR ve FT-IR temel spektroskopi yöntemleriyle karakterize edildi. Yeni sentezlenen bu bileşiklerin antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon deneyi ile incelendi. Bazı bakteri tipleri açısından bileşikler tarandı. Bileşiklerin tamamı (1-12) Staphylococcus aureus’e karşı inhibisyon zonu sergiliyor iken, bileşiklerden sadece bir tanesi (9) Enterococcus durans’a karşı inibisyon zonu sergilimiştir. Bunun yanında bileşiklerin hiçbiri diğer bakterilere karşı inibisyon zonu sergilememiştir.
Keywords: 1, 3, 4- Tiyadiazol, antimikrobiyal aktivite, UV, IR, NMR spektroskopileri