Yerfıstığı Kabuğundan Aktif Karbon Eldesi Ve Antibiyotik Adsorpsiyonu - Türkyılmaz, Aydın (My University, 2024)
Çevre kirliliği günümüzün en önemli sorunlarının baĢında gelmektedir. Dünya üzerinde hızla artan nüfus ve buna bağlı olarak evsel ve endüstriyel atık miktarı da hızla artmaktadır. Dolayısıyla kirleticiler içinde önemli bir yer tutan antibiyotik atıkları hızla artmaktadır. Antibiyotikler insanlar için kullanıldığı gibi hayvanların tedavisinde de sıkça kullanılmaktadır. Antibiyotiklerin suda oldukça iyi çözünmeleri onların çevreye verdikleri zararı bir kat daha arttırmaktadır. Dolayısıyla, Antibiyotik atıkları hem insan ve hayvanların, dıĢkıları vasıtasıyla hem de kullanılmayan antibiyotiklerin kanalizasyon aracılığı ile yeraltı ve yüzey sularına karıĢarak sucul yaĢamı ve insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Aktif karbonlar hem ucuz hem de büyük yüzey alanına sahip olmalarından dolayı sulu çözeltilerden kirlilik gideriminde oldukça sık kullanılmaktadır. Aktif karbonların antibiyotik gideriminde de kullanılması kirliliğin azaltılmasında etkili olmaktadır. ÇalıĢmanın temel hedefi, yerfıstığından elde edilecek olan aktif karbon üzerine ile sulu çözeltilerden antibiyotik adsorpsiyonu, pH, iyon Ģiddeti ve sıcaklığa bağlılığı incelenecektir. Daha sonra deneysel veriler Langmuir ve Freundlich izotermleri kullanılarak analiz edilecektir. Sonuç olarak çalıĢmamızla hem bitkisel atık olan yerfıstığı kabuğundan aktif karbon elde ederek ekonomiye kazandırılmıĢ olacak, hem de önemli bir kirletici olan antibiyotiklerin aktif karrbon üzerine adsorpsiyonu ile kirlilik azaltılmaya çalıĢılacaktır.