B2B Firmalar için Pazarlama Kabiliyetleri Ölçeği Geliştirilmesi ve Doğrulanması - ÖZDEMİR, Neslişah; KAVAK, Bahtışen (Eskisehir Osmangazi University Journal of Economics and Administrative Sciences, 2021)
Bu araştırmanın amacı, B2B firmaların pazarlama kabiliyetlerine yönelik bir ölçek geliştirilip doğrulanmasıdır. Bu doğrultuda, pazarı algılama kabiliyeti, yeni ürün geliştirme kabiliyeti ve stratejik işbirliği kabiliyetine yönelik mevcut ölçekler yeniden düzenlenmiş ve birleşik bir ölçekte doğrulanmıştır. Mevcut ölçekler, pazarı algılama kabiliyeti, yeni ürün geliştirme kabiliyeti ve stratejik iş birliği kabiliyeti için sırasıyla Mu (2015), Morgan, Vorhies ve Mason (2009), Theoharakis, Sajtos ve Hooley (2009) tarafından kullanılan ölçeklerdir. 358 orta ve büyük ölçekli B2B firmanın yöneticisinden elde edilen veriler kullanılarak yapılan analizler sonucunda ölçeğin geçerliliği, güvenirliği ortaya konmuştur ve üç boyutlu yapı desteklenmiştir.