Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıklarının Nakit Düzeylerinin Karşılaştırılması - Sönmez, Yahya (Maliye Finans Yazilari, 2024)
Bireyler tasarruf elde ettikleri birikimlerini yatırım amacıyla çeşitli varlıklara kaynak sağlamaktadır. Yatırımcıları, yatırdıkları varlıklardan yüksek kazanç sağlamayı hedeflemektedirler. Bundan dolayı günümüzde bu hedefe uyan varlıklardan MKYO önemli bir yatırım aracı olmuştur. Menkul kıymet yatırım ortaklıkları önemli rol oynayan yatırım araçlarıdır. MKYO’lar yatırımcıların para biriktirip büyütmelerini ve çeşitli finansal varlıklara eşirim sağlayan yatırım şirketidir. Bu çalışmada amaç, menkul kıymet yatırım ortaklıkların 2018-2022 yılları arasındaki nakit düzeylerini ölçmek ve karşılaştırmaktır. Bu amaçla BIST MKYO endeksine kayıtlı olan firmaların nakit düzeyleri değerlendirilmiştir. Firmaların nakit düzeylerini ölçmeden önce kriterlerin ağırlıklarını CRITIC yöntemiyle ağırlıklandırılmıştır. Daha sonra firmaların nakit düzeylerini ölçmek amacıyla değerlendirmek amacıyla MAIRCA yöntemi kullanılmıştır. Literatürdeki kaynaklardan yararlanılarak, firmaların nakit düzeylerini hesaplamak için finansal oranlar kullanılmıştır. CRITIC yöntemi uygulandıktan sonra, çalışmada en fazla öneme sahip kriter nakit oranı iken; en az öneme sahip kriterler ise finansal kaldıraç oranı, dönen varlık devir hızı oranı, öz kaynak devir hızı oranı ve borçlanma katsayısı oranıdır. Çalışmanın sonucunda araştırılan yıllar itibarıyla; firmaların nakit düzeyi en iyi olan EUYO Yatırım Ortaklıkları iken, nakit düzeyi en düşük olan; yani nakit sıkıntısı çeken firmalar ise yıllara göre değişiklik göstermektedir.
Keywords: menkul kıymet yatırım ortaklıkları; nakit düzeyi; crıtıc yöntemi; maırca yöntemi; Cash Level; CRITIC Method; Yatırımlar ve Portföy Yönetimi; Investment and Portfolio Management