İngiltere’de Müslümanlara Yönelik Dini Sosyal Hizmetler Eğitimi - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Kamu kurumları, işletmeler ve vakıflar insan ihtiyaçlarını karşılamak üzere faaliyet göstermektedirler. Bütün bunların üzerinde devletin temel görevleri arasında halkının sosyal ihtiyaçlarını karşılama da yer almaktadır. Sosyal hizmetler, toplumun gelişmesini, temel hak ve özgürlükler doğrultusunda insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesini hedef alan kamusal faaliyetlerdir. Sosyal hizmet yapılanması içerisinde dini sosyal hizmetler, insanların farklı problemlerine dini çözümler sunmayı ve onların sorunlarından kurtulmalarında dini rehabilite sürecini mümkün kılmayı hedefleyen bir faaliyet alanıdır. Dini sosyal hizmetlerin çalışma alanları içerisinde cezaevleri, hastaneler, huzurevleri, rehabilitasyon merkezleri, öğrenci yurtları yer almaktadır. Ülkemizde yüksek öğretim düzeyinde dini sosyal hizmetler eğitimi ayrı bir bölüm olarak yapılmamaktadır. Bu alandaki yetişmiş insan gereksinimi ilahiyat fakülteleri ile sınırlı bir çerçevede karşılanmaya çalışılmaktadır. Buna karşın, söz konusu hizmetlere olan ihtiyaç günümüzde oldukça sık dile getirilmektedir. Bu projenin amacı, İngiltere’de Müslümanlara yönelik dini sosyal hizmet görevlilerini yetiştiren ilk kurum olan Markfield Yüksek Öğretim Enstitüsü ve Cardiff Üniversitesi örneğini incelemek ve elde edilecek verilerle ülkemize dönük dini sosyal hizmet eğitimi ile ilgili teorik ve pratik zemin oluşturmaktır. Yapılacak olan çalışmanın sonuçları dini sosyal hizmeti yüksek öğretim düzeyinde planlama ve programlama gereksinimlerini karşılamada da birtakım girdiler sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmetler, dini sosyal hizmet, dini sosyal hizmet eğitimi