NAFİ ATUF KANSU’NUN TÜRK EĞİTİM TARİHİNDEKİ YERİ - SONDOĞAN, YAVUZ (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)
Eğitim tarihi, Türk tarih araştırmaları arasında her zaman biraz gölgede kalmıştır. ülkemizde ki tarih algısı ve anlayışının daha çok siyasi ve askeri düzlemlerde irdelenmesinin de bunda kaçınılmaz etkisi vardır. Osmanlı’dan Cumhuriyete, iki dönemi kapsayan bir çalışmanın genel çerçevesi, çalışmanın içeriğini son derece etkilemektedir. Özellikle 1950’den sonra eğitim tarihinin okul müfredatlarından çıkarılmaya başlanması ile bu alana olan ilginin azaldığı söylenebilir. Tarihin bütünlük anlayışı içinde böyle bir durumun mazimizi yeterince aydınlatamayacağı ortadadır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bu alanda çok kıymetli eserler verilmiştir. Bu çalışmada ise ülkemizin imparatorluktan, milli devlet hüviyetine geçiş sürecinde eğitim tarihinin aldığı yolu ve bu yolda önemli hizmetleri olan ‘Nafi Atuf Kansu’ nun hayatı tezin temel noktasını oluşturmaktadır. Bu geçiş evresi, zengin bir mirasla yeniden inşa edilen yapının Anadolu coğrafyasının sosyal-kültürel çekişmelerine ve kaynaşmalarına tanıklık etmiştir. Nafi Atuf Kansu, Mülkiye mezunu olmasına rağmen hayatının her döneminde eğitim ve kültür faaliyetleriyle ve görevleriyle iç içe olmuştur. Özellikle gençlik yılları eğitim camiasına fikir ve zemin kazandıran çalışmalarıyla doludur. Hem idari hem bir mürebbi olarak hizmetlerine siyasi hayata dahil olana kadar devam etmiştir. Milletvekili olarak uzun süre politikanın içinde bulunan Nafi Atuf Kansu hiçbir zaman eğitim camiasından uzak kalmamıştır. Devam eden görevleri ve yazdığı eserler bunun kanıtıdır. O’nun hakkında birçok şey söylenebilir fakat önde gelen hizmetleri arasında eğitime kazandırdığı yeni bakış açılarını ifade etmek yerinde olacaktır. öte yandan, mütevazi karakteri, çocuklara olan derin muhabbeti ve eserleri ile eğitim tarihimizde mühim bir yeri vardır.
Keywords: Eğitim, Tarih, Kansu